Zájem o středomořský způsob stravování vyvolal poznatek, že lidé, kteří žijí v okolí Středozemního moře, mají jeden z nejnižších výskytů koronárních srdečních chorob a také se dožívají poměrně vysokého věku. Kladou totiž důraz na stravu obsahující velké množství celozrnných produktů, ovoce, zeleniny, ořechů, olivového oleje a ryb. Z jídelníčku se snaží vyřazovat potraviny s vysokým množstvím nasycených tuků a rafinovaného cukru.
Celá zrna
Obsahují všechny části, tedy i s vnější vrstvou. Mezi nejčastěji používané se řadí pšenice, ječmen, hnědá rýže, pohanka, oves, bulgur nebo quinoa. Pokud konzumujeme obiloviny bez jejich vnější vrstvy, odstraňujeme tak část, která obsahuje velké množství vitamínu B a E. Pravidelnou konzumací vysoce kvalitních nerafinovaných zrn můžeme snížit hladinu škodlivého cholesterolu a tím eliminovat výskyt kardiovaskulárních obtíží.
Ovoce a zelenina
Středomořská strava je bohatá na čerstvé druhy ovoce a zeleniny. Měli bychom se zaměřit na to, aby každá strava obsahovala poloviční množství ovoce či zeleniny. Ovoce bychom měli konzumovat do oběda, obsahuje totiž více cukrů. Zeleninu bychom měli zařadit do jídelníčku po obědě.
Olivový olej
Olivový olej tvoří nedílnou součást středomořské stravy a nejen proto, že se v této oblasti vyrábí. Obsahuje velké množství mononenasycených tuků, které prospívají našemu srdci.
Rybí maso
Ideální volbou jsou tučné ryby. Mezi takové patří losos, sardinka, tuňák nebo makrela. Ty tvoří základ středomořské stravy. Kromě toho jsou dokonalým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Ty pomáhají udržovat naše cévy v kondici a také regulují vysoký krevní tlak. Měli bychom je do svého jídelníčku zařadit alespoň 2x týdně.
Luštěniny
Mezi často konzumované patří fazole, čočka a hrách. Skvělou volbou je také cizrna. Jsou bohatým zdrojem vlákniny a bílkovin. Kromě toho mají nízký obsah tuků. Pro přípravu pokrmů jsou univerzálním pomocníkem. Lze si z nich připravit polévku, přílohu, hlavní chod, pomazánku nebo salát.
Ořechy
Samozřejmě ve své přirozené podobě, nikoli pražené a solené. Jejich konzumaci bychom měli omezit na malé množství. Obsahují totiž větší množství tuků. Lze je přidat do salátů. Smoothie nebo ovesných cereálií. Nasypat je můžeme do jogurtu, společně s trochou medu.
Mléčné produkty
Především ty, které jsou fermentované. Patří mezi ně jogurty, některé druhy sýrů nebo kefíry.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.