Zdá se vám, že máte nějaké to kilo navíc. Upravili jste tedy jídelníček i svůj životní styl, máte dostatek spánku, sportujete a přesto se ručička váhy drží na stále stejném místě? Pak možná děláte některou z následujících chyb. Co všechno ovlivňuje hubnutí?
Zdravá strava
Jídelníček by měl obsahovat dobrý zdroj bílkovin, vlákninu, komplexní sacharidy a zdravé tuky. Mezi dobré zdroje bílkovin patří maso – kuřecí, krůtí, libové vepřové. Dobrými zdroji jsou také luštěniny, sója nebo produkty z ní vyráběné. Vláknina a komplexní sacharidy se nacházejí v ovoci a zelenině. Zdravé tuky dodají ořechy, semínka, avokádo, olivový nebo lněný olej či přepuštěné máslo.
Zkuste si po dobu jednoho týdne zapsat vše, co sníte. Jen tak získáte přesnou představu nad svým stravováním. Pak můžete provádět potřebné změny.
Hormony v nerovnováze
Především v životě ženy hrají hormony velmi důležitou roli. Pokud se dostanou do nerovnováhy, nastává problém. Nerovnováha hormonů se objevuje při stresu, v případě špatné funkce štítné žlázy nebo v období menopauzy. Příčin nerovnováhy hormonů je však velké množství. Tady je potřebná odborná konzultace.
Chybí smíšené cvičení
Cvičení neomezujte pouze na kardio. Tento druh pohybu je sice dobrý, ale zhubnout vám pomůže, pokud budete druhy cvičení střídat. Zařadit byste měli také silový trénink. Nejen, že udrží svaly aktivní, ale také zrychlí metabolismus a zpevní vaše tělo.
Zdravotní obtíže či genetika
Některé zdravotní obtíže (problémy se štítnou žlázou, inzulínová rezistence nebo spánková apnoe) mohou bránit v hubnutí. Také geny hrají při hubnutí důležitou roli. Určují nejen fyzický vzhled, ale i vnitřní funkce a chování organismu. Pokud máte nadváhu v rodině, asi se vám bude hubnout hůře. Tady není od věci poradit se s lékařem nebo fitness trenérem.
Nedostatek tekutin
Vzhledem k tomu, že tělo tvořeno z velké čísti z vody, je potřeba mu ji neustále dodávat. Voda pomáhá udržovat homeostázu, podporuje různé biologické reakce a funkce organismu, zlepšuje trávení a absorpci živin, pomáhá z těla vyplavovat škodlivé látky. Pokud tělo nemá potřebné množství vody, nemůže správně fungovat. Dojde ke zpomalení metabolismu.
Nedostatek bílkovin ve stravě
Bílkoviny tvoří nedílnou součást našeho těla. Kvalitní bílkoviny podporují produkci svalové hmoty. V každém jídle by měly být bílkoviny obsažené.
Nesprávné postupy při přípravě pokrmů
I když si pořídíte vhodné a zdravé suroviny, je potřeba je také správně upravovat. Dlouhé smažení nebo vaření může narušovat nebo dokonce ničit jejich nutriční hodnotu. Zeleninu můžete klidně konzumovat syrovou, lehce restovanou nebo vařenou. Pro smažení využívejte kvalitní oleje.
Nedostatečná konzumace zdravých tuků
Zdravé tuky obsahují omeg-3 mastné kyseliny. Jsou nutné pro udržení buněčné struktury a funkce. Naleznete je mandlích, vlašském ořechu, pistáciích, olivovém oleji, semínkách (lněné, dýňové, slunečnicové, chia) nebo v ghí (přepuštěné máslo).
Vynechání jídla pro omezení kalorií
Jakmile vynecháte jedno, jídlo, mozek zpomalí svoji aktivitu a tím se zpomalí i metabolismus. Kromě toho pak další porci jídla zvětšíte. Tělo si pak přebytečnou potravu ukládá ve formě tuku. Ideální je, pokud jíte každé 2-3 hodiny, malé porce ve správném složení.
Činnosti během jídla
Pokud během jídla děláte ještě další věci – kontrolujete e-maily, chatujete, čtete noviny nebo sledujete televizi, děláte chybu. Tyto aktivity odvádějí vaši pozornost a vy nesledujete, co jíte a kolik toho sníte.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.