Babské radyPřírodní léčba

Řebříček je nejen ženská bylinka

Řebříček je bylinka, která obsahuje silici s azulénem, hořčiny, alkaloidy, flavonoidy a třísloviny. V lidovém léčitelství se tato bylinka využívá pro podporu trávení, jako prostředek močopudný, desinfekční a antiseptický, pomáhá zlepšovat hojení a je užitečným pomocníkem při celé řadě ženských obtíží.

Drogy, které jsou v bylině obsažené, není vhodné používat ve větší míře. Při dlouhodobém používání se mohou objevit vyrážky, závratě, bolesti hlavy či pocity omámení.

Řebříček v lidovém léčitelství

Čaj pro dobré nervy

Suroviny pro přípravu:

  • řebříček
  • třezalka
  • rozmarýn
  • máta

Postup přípravy:

Bylinky smícháme ve stejném poměru a dle obvyklého postupu připravíme nálev. Lze jej pít dlouhodobě. Pomáhá zklidnit nervový systém a pokud procházíte stresovým obdobím, dopřeje vašemu tělu klid a pohodu.

Čaj pro ženy

Je vhodný při bolestivé menstruaci a dalších ženských neduzích.

Suroviny pro přípravu:

  • květy řebříčku
  • květy heřmánku
  • nať kontryhele
  • nať hluchavky
  • 1/2 litru vařící vody

Postup přípravy:

2 lžíce směsi zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat po dobu 5 minut. Následně slijeme a můžeme dochutit jitrocelovým sirupem a citronem.

Šťáva nebo sirup

Natrháme květy řebříčku a ihned je nakrájíme na jemno. Vsypeme je do mixéru, přidáme trochu vody a rozmixujeme. Lze využít i mixér tyčový. Necháme odstát. Pokud chceme šťávu, postačí jeden den. Následně přecedíme přes plátýnko.

Pokud si chceme připravit sirup, do rozmixované směsi přidáme ještě med a citron, necháme uležet celý týden a následně přecedíme.

Sirup i šťávu můžeme používat pro přípravu nápoje nebo je přidávat do čajů.

Obklad na hojení ran

Vzhledem k tomu, že řebříček má dezinfekční účinky, je to dobrý pomocník na hojení ran. Připravíme si květy řebříčku, čerstvé nebo sušené, povaříme je a následně přiložíme zabalené do plátýnka na ránu. Může se jednat o odřeniny nebo zhmožděniny.

Odvar

Je vhodný proti nechutenství, plynatosti, žaludečnímu a střevnímu kataru. Pomáhá proti křečím, kornatění tepen a plicním obtížím. Můžeme jej použít při nachlazení, začínajícímu kašli či chřipce. Pomáhá upravovat krevní oběh, podporuje správnou činnost trávicí soustavy a posiluje soustavu nervovou.

Suroviny pro přípravu:

  • 3 lžičky sušené natě
  • 500 ml vroucí vody

Postup přípravy:

Sušenou rostlinku přelijeme vroucí vodou a necháme louhovat po dobu 15 minut. Následně přelijeme. Pijeme chladný, 1 šálek denně. Připravujeme odvar vždy čerstvý.

Řebříčkový olej

Suroviny pro přípravu:

  • kvalitní, za studena lisovaný olej (mandlový, meruňkový, slunečnicový, olivový)
  • květy řebříčku

Postup přípravy:

Květy naložíme do do oleje a necháme louhovat na slunném, suchém místě po dobu 2 – 3 týdnů. Nádobu nezavíráme, pouze zakryjeme plátýnkem. Bylinky musí být do oleje ponořené. Po uplynutí potřebné doby přecedíme přes plátýnko, přelijeme do tmavé nádoby a skladujeme v temnu.

Použití:

Olej můžeme používat na hojení kožních defektů a na místa, která vyžadují účinky protizánětlivé.

Řebříčková mast

Suroviny pro přípravu:

  • bambucké máslo
  • řebříčkový olej

Postup přípravy:

Ve vodní lázni rozpustíme bambucké máslo a přidáme řebříčkový olej. Na 150 ml bambuckého másla 2 lžíce oleje. Můžeme přidat několik kapek éterického heřmánkového oleje.

Použití:

Mast je vhodná na hemoroidy, pomáhá hojit popraskané paty a další špatně se hojící kožní obtíže.

Sedací koupel

Je vhodná na záněty vaječníků nebo při výtocích.

100 g natě namočíme na noc do studené vody. Druhý den přelijeme, ohřejeme a přidáme do koupele.

Řebříček v kuchyni

Také v kuchyni nachází tato bylinka své uplatnění.

Jarní bylinková polévka

Suroviny pro přípravu na 1 litr vody

  • miska čerstvých bylinek – kopřiva, bršlice, sedmikráska, pampeliška, řebříček, popenec
  • 3-4 vajíčka
  • špaldová mouka – 5 lžic
  • máslo – 3 lžíce
  • 1 cibule
  • bylinková sůl na dochucení

Postup přípravy:

Na másle osmažíme na kostičky nakrájenou cibulku. Jakmile zesklovatí, přidáme omyté a na drobno pokrájené bylinky, podusíme do jejich ovadnutí. Zasypeme moukou a osmahneme do zlatova. Následně zalijeme vodou, dochutíme bylinkovou solí a 10 minut vaříme na mírném ohni. Mezitím si do misky rozklepneme vajíčka, rozšleháme je a necháme srazit v polévce.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Filoména Božetěchová

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button