Pocit únavy nebo ospalosti po jídle je něco, co každý z nás občas zažil. Tento pocit únavy či ospalosti souvisí s sacharidy ze stravy. Pokles cukru po jídle může být důvodem, že se budeme cítit unavení a budeme mít potřebu si na chvíli zdřímnout. Kromě toho tělo vyžaduje energii na strávení potravy. To je také příčina únavy a vyčerpání.
Jídlo patří mezi hlavní zdroje energie, kterou tělo potřebuje pro správné fungování. Jakmile zkonzumujeme potravu, trávicí systém se pustí do činnosti, aby ji zpracoval. Potraviny bohaté na sacharidy zvyšují v těle hladinu tryptofanu. Ten stimuluje serotonin a melatonin, které pomáhají s regulací spánku.
Potlačení orexinu
Tato chemická látka pomáhá regulovat bdělost a chuť k jídlu. Je-li její produkce potlačena, budete mít pocit ospalosti a únavy. S produkcí orexinu je spojována hladina glukózy v krvi. Vysoká hladina inzulínu snižuje množství orexinu. Konzumujete-li tedy stravu bohatou na sacharidy, budete cítit extrémní únavu. Pokud je v těle hladina inzulinu nižší, dochází ke stimulaci sekrece orexinu.
Zánět
Dalším důvodem ospalosti po obědě nebo večeři je zánětlivé onemocnění. Zánět v těle způsobuje, že tělo potřebuje energii na boj s infekcí a zdrojem zánětu. Zánětlivé reakce vylučují cytokiny, které potlačují výše zmiňovaný orexin. Zánět má negativní vliv na hladinu orexinu.
Inzulin a tryptofan
Při konzumaci velkého množství sacharidů dochází k inzulínovému kolísání. Potraviny s vysokým glykemickým indexem zvyšují množství tryptofanu v mozku. Ten zvyšuje sekreci serotoninu, který navozuje spánek.
Poruchy trávení
Některé poruchy trávení, mezi něž patří syndrom dráždivého tračníku nebo celiakie, mohou vyvolat pocity ospalosti po jídle.
Obezita
Lidé s nadváhou mají větší tendence cítit se ospalí a unavení, především pak po konzumaci většího množství sacharidů.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.