Uzené maso a další výrobky jsou oblíbenou pochoutkou nejen letních grilovacích oslav a party. Pokud máte domácí udírnu, není nic snazšího než si takový chutný pokrm udělat pěkně po domácku s použitím těch nejkvalitnějších surovin. A i když je základem především kvalitní udírna a správně vybrané suroviny, velmi podstatný vliv na výslednou chuť masa má také volba dřeva na uzení. Jaké dřevo tedy vybrat, abyste dosáhli kýženého efektu?
Které dřevo je nejlepší?
Dokonalé aroma a skvělý chuťový požitek z uzeného masa zajistí především tvrdé dřevo z dubu, buku či javoru. Podobně dobře ale funguje také švestka, trnka a hrušeň či dokonce jabloň. Odborníci na uzení ale radí přidávat dřevo z ovocných stromů spíše ke konci udícího procesu, aby maso nenasálo až příliš sladkou chuť.
Různé dřevo pro různé potraviny
- Hovězí maso – dub, vlašský ořech a jabloň
- Vepřové maso – jabloň, bílý ořech, hrušeň, olše, javor a dub
- Drůbeží maso – javor, olše, hrušeň a jabloň
- Ryby – olše a dub
- Sýry a zelenina – javor
Těmto chybám se vyhněte
Vždy platí, že je nutné používat jen dřevo dobře zbavené kůry. U některých typů stromu, jako je olše či dub, je to zcela klíčové, jinak hrozí, že maso bude hořké až nakyslé, a mohlo by dokonce během uzení černat. Dále platí, že je nutné používat jen suché dřevo.
Dřevo hraje klíčovou roli
Na kvalitu a chuť uzeného produktu má samozřejmě zásadní vliv udírna. Proto se vyplatí zaměřit i na její výběr a zvážit pro a proti různých řešení. Hned na druhém místě je však třeba pamatovat na vhodné dřevo. Při výběru dřeva to chce trochu zkušeností, protože každé může zajistit nejen jinou chuť masa, ale také jinou barvu či aroma. Například bříza dokáže maso zjemnit a dodává mu velmi netradiční a příjemné aroma. Méně obvyklou volbou může být dřevo z olše, díky němuž bude maso krásně měkké, příjemně voňavé a jemné. Z ovocných stromů je nejpopulárnější určitě švestka, ale experimenty s ovocnými stromy si nechte až na dobu, kdy budete zkušenými udiči.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.