Vláknina je důležitým prvkem naší stravy stejně jako minerály, vitamíny, bílkoviny atd. Je zodpovědná za eliminaci nežádoucích látek a její nedostatek vede ke zbytečnému zadržování těchto nežádoucích látek v těle. Vede k zácpě, suché stolici, kyselosti, pálení žáhy, bolestem žaludku apod. Vláknina urychluje metabolismus, a pokud do své stravy zahrnete její dostatek, pak se vyhnete nadýmání a vaše tělo bude správně detoxikovat. Zde je několik potravin, díky nimž příjem vlákniny zvýšíte.
Zelí
Zelí je často využívané díky vysokému obsahu vlákniny těmi, kteří chtějí zhubnout. Kromě toho je také považováno za potravinu, která snižuje riziko vzniku rakoviny. Nakrájejte na tenké proužky a přidávejte do salátů, polévek aj.
Brokolice
Kromě vysokého obsahu vlákniny je brokolice také skvělým zdrojem důležitých vitaminů (má více vitaminu C než pomeranč) a proteinů. Je také plná minerálních látek. Uvařenou přidávejte do salátů, polévek, k těstovinám, na pizzu aj.
Chia semínka
Chia semínka jsou známá jako skvělý zdroj bílkovin a omega-3 mastných kyselin, ale věděli jste, že jsou také výborným zdrojem vlákniny? Přidávejte je do snídaňových kaší, polévek, na saláty, do smoothies, dezertů atd. Vynikající je také puding z chia semínek.
Špenát
Špenát není jen skvělým zdrojem vlákniny, ale poskytuje také dostatek antioxidantů a chlorofylu. Kupte si čerstvý organický špenát a přidávejte jej do všeho. Vařte v páře nebo vytvořte pastu a používejte do polévek, salátů i k další zelenině. Můžete jej také přidat do omáček nebo marinovat při grilování.
Ovesné vločky
Snídejte hrnek předem namočených ovesných vloček a hned máte 4 gramy vlákniny. Přidejte nakrájený banán (nebo ještě lépe s ním vločky vařte, čímž dostanou smetanovou konzistenci) a přidáte si další 3 gramy.
Zelený hrášek
Hrášek je univerzální zelenina, kterou můžete přidat k čemukoli. Má navíc vysoký obsah vlákniny, a to až 9 gramů na šálek.
Artyčok
Jeden uvařený artyčok obsahuje neuvěřitelných 10, 3 gramů vlákniny. Artyčoky jsou také bohaté na silymarin, což je antioxidant který pomáhá zlepšit zdravotní stav jater.
Hlávkový salát
Salát se řadí mezi nejvíce hydratující zeleninu díky svému 96 % obsahu vody. Přestože není příliš bohatý na živiny, má vysoký obsah vlákniny. Přidávejte jej do hamburgerů, salátů, smoothies aj.
Čočka
Čočka zabere mnohem méně času na vaření než ostatní luštěniny a je také velmi univerzální.
Maliny
Maliny představují vlastně přírodní sladkosti. Za pomoci kokosu, ovesných vloček a vanilky si vytvoříte zdravý a chutný recept, který vám dodá extra porci vlákniny.
Celozrnné pečivo
Celozrnný chléb by měl nahradit ten bílý, protože obsahuje nejen dostatek vlákniny, ale také má méně kalorií a sacharidů. Používá se pro výrobu sendvičů, toastů, francouzských toastů aj.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.