Zdraví

Podmáslí patří do skupiny fermentovaných potravin. Nabízí celou řadu zdravotních benefitů

Podmáslí je fermentovaný produkt, který vzniká při výrobě másla. Pro jeho výrobu se využívá tekutina, která zůstává po stloukání másla. Obsahuje vodu, mléčné bílkoviny, vitamíny, minerály a probiotika. Kyselina mléčná mu propůjčuje nakyslou chuť a eliminuje výskyt nežádoucích bakterií.

Zdravotní přínosy podmáslí

Našemu tělu nabízí antimikrobiální a antioxidační vlastnosti, vitamíny, minerály a velmi prospěšná probiotika. Také má účinky ochlazující. Jeho jemně nakyslá chuť uhasí žízeň, ale především poskytne úlevu od horka, zklidní podrážděný žaludek, podpoří lepší trávení. Podmáslí je také šikovným pomocníkem při regulaci vysokého krevního tlaku a podporuje hydrataci organismu.

  • Zmírňuje překyselení žaludku

Sklenice podmáslí pomáhá neutralizovat kyseliny v žaludku tím, že obaluje žaludeční výstelku. Je prevencí proti pálení žáhy. Kyselina mléčná obsažená v podmáslí normalizuje kyselost v žaludku a má zklidňující účinky.

  • Chladící účinek

Podmáslí poskytuje chladivý efekt a to nejen pro žaludek, ale také pro celý organismus. Snižuje nadbytečné pocení. V létě je to ideální chladivý nápoj. Může poskytovat úlevu i ženám v období menopauzy, kdy se u nich objevují návaly horka.

  • Podpora hydratace

Podmáslí je bohaté na elektrolyty mezi které patří sodík, draslík, vápník nebo hořčík. Dodá tělu přirozenou hydrataci a brání ztrátě vody.

  • Podpora zdravého trávení

Tu obstará kyselina mléčná a svůj podíl mají i probiotika. Obě účinné složky zlepšují metabolismus a mají pozitivní vliv v boji proti syndromu dráždivého tračníku. Probiotika navíc eliminují výskyt zácpy.

  • Podpora zdraví kostí

Podmáslí je přirozeným zdrojem vápníku i pro ty, kdo trpí intolerancí laktózy. Vápník pozitivně ovlivňuje nejen kosti, ale i srdce a svaly a pomáhá při eliminaci osteoporózy.

  • Podpora imunity

Bakterie mléčného kvašení mají pozitivní vliv nejen na trávicí soustavu, ale také podporují zdravě fungující imunitní systém a pomáhají tělu v boji proti škodlivým patogenům.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button