Babské radyPřírodní léčba

Petržel je nenápadná rostlinka, která má však magickou moc

Petržel většina z nás zná jako bylinku, která nachází své uplatnění v kuchyni. Ne každý však ví, že má i celou řadu zdravotních benefitů.

Petržele je známo několik odrůd, některé se pěstují pro kořen, jiné zase pro nať. Obě části nacházejí své uplatnění a to jak v kuchyni, tak i v lidovém léčitelství.

Petržel v lidovém léčitelství

Zde se používá na záněty prostaty, při poruchách menstruace a sušená je často součástí urologických čajů.

Nálev

Suroviny pro přípravu:

  • 25g semene, kořene nebo natě
  • 500 ml vody

Postup přípravy:

Části rostliny vaříme v potřebném množství vody po dobu 3 minut, následně necháme 15 minut louhovat a slijeme.

Aplikace:

1/3 sklenice 2-3x denně před jídlem na revmatické obtíže, při výskytu močových kamenů nebo při menstruačních poruchách.

Čaj

Funguje jako přírodní diuretikum a lze jej použít i proti otokům nohou.

Suroviny pro přípravu:

  • 1/4 šálku nasekaného kořene a listů petržele
  • šálek vroucí vody

Postup přípravy:

Nasekanou petrželovou směs vložíme do uzavíratelného čajového sítka, ponoříme do vroucí vody a necháme louhovat 5 minut.

Petržel v kuchyni

Petržel je, díky své chuti, bylinka, která je oblíbená v celé řadě zemí.

Francouzská omáčka persillade

Suroviny pro přípravu:

  • 100 g listů petržele
  • 10 stroužků česneku nasekaných nahrubo
  • 100 – 200 ml olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citronu nebo 45 ml vinného octa
  • 1 – 2 g jemně mleté mořské soli, dle chuti

Postup přípravy:

Do kuchyňského mixéru dáme petrželku a česnek a mixujeme, dokud se obě suroviny nespojí. Postupně přidáváme olivový olej, mixujeme tak dlouho, dokud se nevytvoří konzistentní směs. Pak přidáme citronovou šťávu nebo vinný ocet a sůl. Pokud chcete omáčku skladovat v lednici, přelijte ji do nádoby a přilijte na povrch olej.

Použití:

Omáčku lze použít pro dochucení těstovin, plodů moře nebo jako přílohu ke grilované zelenině či masu. Lze jí dochutit bagety zapékané se sýrem.

Argentinská směs chimichurri pro nakládání masa

Suroviny pro směs na 10 porcí masa:

  • 8g čerstvého oregána
  • 20 g feferonek
  • 30 g petržele hladkolisté
  • 20 g oloupaného česneku
  • 30 ml vinného octa
  • 200 ml oleje, nejlépe olivového či slunečnicového
  • 2 g pepře celého
  • 5 g soli

Postup přípravy:

Nasekáme oregáno, feferonky, petržel a česnek, přidáme ostatní suroviny a vytvoříme kompaktní směs, do které naložíme nakrájené a naklepané maso a necháme do druhého dne marinovat.

Tabbouleh

Přestože se jedná o orientální salát, suroviny pro jeho přípravu jsou snadno dostupné i u nás.

Suroviny pro přípravu:

  • bulgur
  • rajčata
  • hladkolistá petrželka
  • máta
  • olivový olej
  • citron

Petrželka a máta se míchá v poměru 2:1 nebo 3:1. Záleží na tom, jak moc dáváte přednost mátovému aromatu.

Postup přípravy:

Bulgur připravíme podle návodu a přidáme do něj ostatní suroviny.

Obměny:

Bulgur můžeme nahradit kuskusem či quinoou.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Filoména Božetěchová

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button