Během procesu okysličování těla a látkové výměny vznikají volné radikály. Jedná se o vedlejší produkty těchto procesů, které probíhají v našem těle. Volné radikály mají jeden elektron navíc. Díky tomu se rychle navazují na další a elektron jim berou. Tím vznikají volné radikály. Jedná se o řetězovou reakci. Volné radikály významným způsobem poškozují buňky v těle.
Proti poškození buněk, které způsobují právě volné radikály, chrání tělo antioxidanty. Ty vytvářejí pár s volnými radikály a zastaví tak škodlivou řetězovou reakci. Díky tomu, že radikálu věnují jeden elektron, tak jej neutralizují. Antioxidanty jsou velmi stabilní. Přestože darují jeden elektron, tak se z nich nestanou volné radikály.
Co je oxidační stres?
Dochází k němu v případě, kdy se volné radikály přemnoží a začnou napadat a ničit zdravé buňky. To se stane v případě, kdy je naše antioxidační ochrana oslabená a tudíž je nedostatečná.
Potíže, které oxidační stres způsobuje
Oxidační stres je příčinou předčasného stárnutí organismu. Má negativní vliv na pokožku – narušuje kožní bariéru, objevují se pigmentové skvrny, zánětlivé změny a abnormality týkající se pružnosti.
Oxidační stres však může být příčinou celé řady zdravotních komplikací. Patří mezi ně deprese, Parkinsonova choroba, ateroskleróza, Alzheimerova choroba, různé druhy zánětlivých chorob, srdeční selhání a infarkty nebo chronický únavový syndrom.
Vznik a projevy oxidačního stresu
Ohroženou skupinu představují ti, kdo žijí nezdravým životním stylem. Mají sedavé zaměstnání, nedostatek pohybu, jejich strava není zdravá, chybí jim ovoce a zelenina. Holdují alkoholu a cigaretám.
Základní příznaky oxidačního stresu jsou nedostatek energie, neustálá únava, skleslost, pigmentové skvrny, vrásky a další příznaky stárnutí v nižším věku.
Ochrana proti oxidačnímu stresu
Vzniku volných radikálů nezabráníme. Je to přirozená součást některých tělních procesů. Můžeme však podpořit vznik antioxidantů, které právě proti volným radikálům bojují. Prioritu představuje zdravý životní styl – zdravá strava bez zpracovaných surovin, pohyb, kvalitní spánek, omezení konzumace alkoholu a tabáku a také spotřeby léků.
Velké množství antioxidantů obsahují některé ovoce a zelenina. Patří mezi ně lesní plody, artyčoky, kapusta, červená řepa, špenát, luštěniny, goji nebo čokoláda s vysokým obsahem kakaa.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.