Jídlo a receptyZahrada

Obiloviny s vysokým obsahem bílkovin, které do jídelníčku zařadíme velmi snadno

Bílkoviny tvoří nedílnou součást zdravé a vyvážené stravy. Vedle sacharidů a tuků patří mezi důležité makroživiny, které by se měly pravidelně objevovat v našem jídelníčku. Naše tělo je potřebuje pro celou řadu důležitých funkcí. Bílkoviny živočišného původu nalezneme především v mase a vejcích. Rostlinné bílkoviny se nacházejí v některých obilovinách, luštěninách nebo tofu. Obsahují je také ořechy a semena. Malé množství poskytují i některé druhy ovoce. Obiloviny s vysokým obsahem bílkovin navíc nabízejí vlákninu, vitamíny, minerály a komplexní sacharidy.

Quinoa

Je sice zařazována mezi obiloviny, ale jedná se o semena rostliny. Nachází se v jídelníčku mnoha kultur po celém světě. V současné době se stává zdrojem bílkovin pro vegany a vegetariány. Neobsahuje lepek, je tedy ideální volbou pro ty kdo nemohou nebo nechtějí konzumovat produkty s obsahem lepku. Použít ji můžeme jako přílohu, třeba místo rýže. Quinoa bývá často spojována se slanými pokrmy, ale lze ji připravit i jako pokrm sladký.

quinoa

Amarant

Ani amarant není obilovina. Jedná se o pseudocereálie. Mezi tradičními pokrmy jej nalezneme v Peru, Indii, Mexiku nebo v Nepálu. Běžně se používá stejně jako oves nebo ovesné vločky. Obsahuje esenciální aminokyseliny a je považován za kompletní protein pro rostlinný způsob stravování. Kromě toho poskytuje vlákninu, železo, hořčík nebo zinek.

Teff

Jedná se o starobylou obilovinu, jejíž domovinou jsou oblasti Afriky. Pochází z rostliny s jedlými semeny. Řadí se mezi pseudooboloviny. Někteří teff používají jako bezlepkovou alternativu k obilovinám. Kromě toho obsahuje vápník, železo a vlákninu. Má nízký obsah tuku. Mouka z něj vyrobená se používá na přípravu produktů bez lepku.

Špalda

Tento prastarý druh obilí se velmi často využívá pro výrobu mouky. Je podobný pšenici a v Evropě se používá po celá tisíciletí. Kromě bílkovin obsahuje velké množství vlákniny, která pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Oves

Jedna z nejoblíbenějších obilovin s vysokým obsahem bílkovin. Vyskytuje se v různých variantách a velmi dobře se zpracovává. Čisté ovesné produkty neobsahují lepek, ale musí to na nich být označeno. Kromě bílkovin obsahuje vlákninu, komplexní sacharidy, zinek, hořčík a železo. Má velmi malý obsah tuků kalorií.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button