S konzumací ovoce a zeleniny je spojeno mnoho mýtů. Kolika z nich věříte i vy? Schválně si ověřte své znalosti.
Mražené ovoce a zelenina mají méně živin
Setkali jste se někdy s tvrzením, že ovoce a zelenina mají ve zmrazeném stavu méně živin? Toto prohlášení je mýtus, který byl vyvrácen výzkumem provedeným v roce 2017. Během něj se vědci zaměřili na porovnání množství živin v čerstvém a zmrazeném stavu a došli k tom, že podíl výživných látek je v obou případech podobný. To je dáno tím, že ovoce a zelenina, které se následně zmrazí, se sklízejí tehdy, když jsou na úplném vrcholu čerstvosti a obsahují nejvíce možných vitamínů a minerálů a po zmrazení tyto látky v ovoci a zelenině zůstanou.
Ovoce jezte nejlépe ráno a rozhodně ne po páté hodině večer
Přemýšleli jste někdy nad tím, proč a jak vzniklo tvrzení o tom, že ovoce by se mělo jíst nejlépe po ránu a rozhodně ne po páté hodině večer? Pojďme si rovnou uvést na pravou míru, že toto tvrzení je také mýtus. Zastánci tohoto názoru prohlašují, že dávka ovoce po ránu nastartuje váš trávicí systém, ale to zvládne jakákoliv jiná potravina s obsahem sacharidů. Nicméně na rychlost metabolismu nemá vyšší příjem sacharidů žádný vliv.
Nutriční hodnoty ovoce se během dne nijak nemění a nezáleží na tom, zda si na svém oblíbeném jablku, jahodách či jiném druhu ovoce pochutnáte u snídaně, dáte si ho k svačině nebo třeba až navečer. Rozhodně není pravda, že pokud si pochutnáte na ovoci po páté hodině odpoledne, přiberete na váze.
Ovoce jezte nalačno
Kromě mýtů, podle kterých by se ovoce mělo jíst pouze po ránu, existují také mýty související s tím, jaké podmínky jsou k tomu nejlepší. Domníváte se, že ovoce vám předá nejvíce živin pouze tehdy, když ho budete jíst nalačno? Vůbec nezáleží na tom, zda si ovoce dáte před či po jídle, vaše tělo z něj pokaždé získá stejné množství živin.
Cukr obsažený v ovoci a zelenině je nezdravý
U sacharidů a ovoce ještě chvíli zůstaneme. Občas se totiž také můžeme setkat s názorem, že cukr obsažený v ovoci, ale i zelenině, je nezdravý. Cukr ale není tím jediným, co se v ovoci a zelenině objevuje. Mezi další živiny, jež se v nich objevují, patří také vláknina, vitamíny, minerály a antioxidanty. Pro lidské tělo je rozhodně mnohem přínosnější, když se na vašem stole objeví porce ovoce a zeleniny místo sklenice slazeného nápoje.
K účinnému omytí ovoce a zeleniny potřebujete jedlou sodu nebo přípravek na mytí nádobí
Při pěstování přijde ovoce i zelenina do kontaktu s pesticidy a dalšími látkami, kterých je dobré se zbavit předtím, než se do čerstvých plodů s chutí zakousnete. Pokud se k vám dostal výrok o tom, že škodlivých látek se z ovoce zbavíte pouze s použitím jedlé sody či přípravku na mytí nádobí, přestaňte s tím.
V roce 2022 byla publikována studie, která se zabývala hledáním nejlepšího způsobu, jak z ovoce a zeleniny odstranit zbytky pesticidů. Možná vás to překvapí, ale jako nejspolehlivější metoda se ukázalo jejich omytí pod proudem obyčejné vody z kohoutku. Pokud je slupka hodně špinavá, můžete si vzít k ruce také kartáč a drhnout zbytky půdy a dalších nečistot. Slupku některých druhů ovoce a zeleniny, kterou nehodláte jíst, omývat ani nemusíte. Na mysli máme banány či například avokádo.
Kdo trpí cukrovkou, neměl by konzumovat ovoce
Dalším častým mýtem, který souvisí s konzumací ovoce, je ten, že lidé s cukrovkou by ho neměli vůbec jíst. Některé druhy ovoce skutečně obsahují hodně cukru, ale většina z nich má nízký až střední glykemický index. Ovoce by tak mělo být součástí jídelníčku také těch, kteří trpí diabetem.
Mezi čerstvým a sušeným ovocem není žádný rozdíl
Domníváte se, že čerstvé a sušené ovoce je z pohledu živin jedno a to samé? Zatímco mezi čerstvým a mraženým ovocem skutečně není žádný rozdíl, čerstvé ovoce obsahuje více minerálů, vitamínu C a vody. Sušené ovoce v sobě obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu, ale také má více cukru. Držíte-li dietu, trápí-li vás cukrovka či si hlídáte linii, vyhýbejte se sušenému ovoci obalovanému v cukru.
Odšťavněné ovoce a zelenina jsou zdravější než jejich přímá konzumace
Další mýtus, který souvisí s ovocem a zeleninou, tvrdí, že odšťavněním ovoce a zeleniny získáte mnohem více zdraví prospěšných látek. Tuto teorii samozřejmě razí jedinci, kteří milují odšťavňování a šťávy a smoothies tvoří velkou část jejich jídelníčku. Údajně se podle nich díky pravidelnému příjmu šťávy z ovoce a zeleniny snižuje riziko výskytu rakoviny, dochází k posílení imunitního systému a také jsou lépe odstraňovány toxiny z těla.
Neexistuje ovšem žádná studie ani výzkum, které by tuto domněnku potvrzovaly. Konzumací ovocných a zeleninových šťáv ale může snáze dojít k přejídání, protože v tekuté formě jsou ovoce a zelenina méně syté. Také je nutné podotknout, že k odšťavnění potřebujete mnohem více surovin, tudíž vás jejich příprava bude stát mnohem více korun.
Bio je zdravější
V obchodech se můžeme běžně setkat s biopotravinami, které jsou zpravidla o něco dražší oproti těm běžným. To, že jsou bio ovoce a zelenina zdravější, ale nebylo nijak potvrzeno. Když běžné ovoce a zeleninu před konzumací omyjete pod proudem tekoucí vody, dostanete do sebe stejné množství živin jako z bio verze.
Kolika mýtům o ovoci a zelenině jste věřili a řídili jste se jimi? Oboje potraviny jsou zdraví prospěšné a rozhodně by měly mít své čestné místo ve vašem jídelníčku. A to jak v čerstvé, tak klidně i mražené či sušené variantě.
Zdroj textu: www.mountelizabeth.com.sg, www.halfyourplate.ca
Zdroj foto: www.freepik.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.