
Snažíte se jíst zdravě, ale nevíte, co si večer připravit k jídlu? Odborníci na výživu mají jasno v tom, jaké suroviny jsou při přípravě večeře nejlepší.
Večeře ovlivňuje kvalitu vašeho spánku
Nikdo z nás se nechce večer přejíst a následně se svalit do postele a usnout s plným žaludkem, ale zároveň není dobré usínat ani s tím prázdným. Abyste si mohli užít ničím nerušený spánek a zároveň nebyli přecpaní a ani naopak hladoví, přidejte si na svůj talíř s večeří následující suroviny.
Kvalitní hovězí maso
Masožravci, kteří mají psychicky či fyzicky náročnou práci, si rozhodně zaslouží večer trochu rozmazlování v podobě pořádné flákoty. Podle odborníků na výživu je kvalitní hovězí maso ideální surovinou při přípravě večeře. Obsahuje v sobě totiž kombinaci železa a bílkovin, a proto vám pomůže dodat po náročném dni energii a ještě se postará o obnovu vašich svalů.
Losos
Potravinou, kterou bychom měli pravidelně konzumovat alespoň dvakrát v týdnu, ale málokdo z nás to skutečně dodržuje, je ryba. V rybách se totiž nachází omega-3 mastné kyseliny a další blahodárné látky. Díky pravidelné konzumaci ryb budete mít zdravé srdce, lepší náladu a také méně vrásek. A proč do svého jídelníčku přidat právě lososa? Podle některých totiž může mít pozitivní dopad na kvalitu spánku a po jeho konzumaci vám rozhodně nebude těžko od žaludku.
Avokádo
Jestliže patříte mezi milovníky avokáda, nepotřebujete další důvody k tomu, aby se pravidelně vyskytovalo ve vašem jídelníčku. My vám je ale i přesto řekneme. Avokádo je skvělý zdrojem zdravých tuků, folátu a draslíku. Před spaním vás příjemně zasytí a také pozitivně působí na zdraví svalů.
Kiwi
Překvapuje vás, že se v seznamu vhodných surovin k přípravě večeře vyskytuje kiwi? Toto lahodné ovoce podporuje tvorbu hormonů spánku a také vás příjemně zasytí. Jestli ho nechcete přidávat do své večeře a připravit si z něj například mexické tacos, můžete si ho připravit ve formě osvěžujícího nápoje.
Olivový olej
Při přípravě večeře neváhejte využít olivový olej. Dá se použít při smažení i ve studené kuchyni. Olivový olej obsahuje mononenasycené mastné kyseliny, které snižují cholesterol, má protizánětlivé účinky, podporuje trávení a je prospěšný také pro vás střevní mikrobiom a funkci mozku.
Rajčata
Nedáte dopustit na čerstvá, šťavnatá rajčata? Přidejte si je na svůj talíř s večeří, zakápněte je olivovým olejem a užijte si jejich svěží chuť. Rajčata přispívají ke snížení cholesterolu, obsahují řadu minerálů a vitamínů, podporují váš zrak, zpomalují známky stárnutí, zlepšují elasticitu pokožky a také přispívají k silným a lesklým vlasům. Ať už si připravíte rajčatový salát, polévku nebo snad omáčku k těstovinám, rozhodně se bude jednat o ideální večeři.
Tempeh
Vegetariáni nedají dopustit na tempeh. Jedná se o fermentovaný sójový produkt, jenž je plný rostlinných bílkovin, zdravých tuků a také vitamínů a minerálů. Díky tomu, že prošel procesem fermentace, podporuje trávení a může vám ulevit od bolesti břicha. Tempeh do sebe navíc snadno absorbuje chutě, a proto se dá využít v jakémkoliv pokrmu a vždy bude chutnat výborně.
Quinoa
Quinoa se stala hitem posledních let. Jedná se o rostlinu pocházející z Jižní Ameriky, kterou používali již Inkové. Z quinoy si můžete připravit lahodný salát, přidat ji do polévek a nebo ji využít ve formě mouky při pečení. V obchodech můžete narazit na bílou, červenou a černou quinou. Bílá quinoa má jemnou máslovou chuť, červené připomíná oříšky a černá je chuťově velmi výrazná. V této drobné obilovině se skrývá mnoho zdraví prospěšných látek – omega-3 mastné kyseliny, železo, vápník, kyselina listová, zinek, hořčík a vitamíny B a E.
Třešně
Trápí vás potíže s nespavostí? Abyste již při večeři nastartovali tvorbu těch správných hormonů pro podporu spánku, připravte si k večeři třešňový kompot, koláč nebo třeba třešňový salát. Proč? Třešně jsou po kiwi dalším ovocem, jež je ideální konzumovat před spaním. Kromě toho, že podporují tvorbu spánkových hormonů, jsou také cenným zdrojem antioxidantů. O jejich lahodné chuti se snad ani zmiňovat nemusíme.
Listová zelenina
Aby se vám dobře spalo, připravte si k večeři listovou zeleninu. Ta je totiž skvělým zdrojem hořčíku, jenž vám přinese úlevu od bolesti svalů a podpoří jejich správnou funkci. Dále se v listové zelenině nachází také vláknina, která se postará o to, aby vás nebolelo břicho a trávicí ústrojí sloužilo, jak má. Mezi oblíbenou listovou zeleninu řadíme špenát, mangold a také saláty. K večeři si proto můžete například připravit salátovou směs se svojí oblíbenou zálivkou.
Potraviny, které si k večeři rozhodně nedávejte
Kromě zdravých potravin, které vám přinesou kvalitní spánek i dostatečné zasycení, existují ale také ty, jež jsou zcela nevhodné. K těm řadíme kofeinové nápoje, příliš kořeněné jídla, smažená jídla a potraviny s vysokým obsahem cukru. Po jejich konzumaci můžete mít potíže s usínáním a může se objevit také nepříjemné pálení žáhy.
Než si připravíte večeři, dobře si rozmyslete, jaké suroviny k její přípravě zvolíte. Aby se vám dobře spalo, je dobré si pochutnat na jídle, které vás příjemně zasytí a nebude vás po něm pálit žáha, bolet břicha a ani vás příliš nenabudí. Až vám dojdou nápady na vhodné suroviny, které jsou skvělé k přípravě večeře, vzpomeňte si na výše zmíněný seznam.
Zdroj textu: www.realsimple.com, www.healthline.com
Zdroj foto: www.freepik.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.