Avokádo je ovoce hruškovitého tvaru původem z Jižní a Střední Ameriky. Toto ovoce je bohaté na vitamíny, minerály a další živiny, které jsou nezbytné pro vaše zdraví. Všichni víme, jak avokádo vypadá, ale málokdo už ví, jak nejlépe chutná. Když kupujete avokádo, ujistěte se, že je měkké. Se zralým ovocem je všechna příprava daleko snazší.
Jak oddělit avokádo?
Nejprve ho pěkně umyjte a umístěte ho na utěrku. Otřete ho, abyste zabránili uklouznutí a jednou rukou ho pevně uchopte za jeho horní část. Do druhé ruky vezměte nůž a na užší straně začněte s řezem. Obkružte nožem po jeho obvodě, nůž odložte a avokádo uchopte oběma rukama. Pak s ním kruťte v opačném směru, dokud se neoddělí.
Jak vyjmout semeno?
Vezměte si do ruky čajovou lžičku a tou zatlačte na pecku avokáda a potom jí lehce podeberte a vyjměte.
Co se slupkou avokáda?
Avokádo nakrájejte na plátky. Kůra vám půjde daleko lépe odkrojit. Tmavší a zelená část avokáda se nejí, za stravu se považuje jeho žlutá část.
Jak ho jíst?
Můžete ho jíst syrové a samotné, ale jeho chuť je daleko lepší, když k němu přidáte pár kapek citrónové šťávy nebo balsamikového octa. Lze z něj udělat pomazánku, omáčku nebo smoothie. Plátek se dává do sendviče nebo do salátů.
Recept na pomazánku z avokáda
Potřebné ingredience:
- 1 avokádo zbavené slupky
- 30 g kozího sýra
- trochu petržele
- 1 lžička čerstvě vymačkané limetové šťávy
- špetka černého pepře
- špetka kajenského pepře
- špetka soli (chcete-li)
Vezměte avokádo s kozím sýrem a dejte ho do mixéru. Přidejte ostatní ingredience a nakonec malinko osolte. Chutě se propojí, když avokádo necháte 1 hodinu odstát při pokojové teplotě.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.