Babské rady

Muškátový oříšek – koření i léčivý prostředek

Muškátový oříšek je koření, které vzniká usušením semene plodu, jež se objevuje na muškátovníku pravém. Kromě koření nalezne své uplatnění také v lidovém léčitelství.

Koření i lék

V kuchyni se muškátový oříšek používá nejčastěji pro dochucování celé řady pokrmů. Kromě toho podporuje chuť k jídlu a zajistí i lepší trávení. Jako koření jej využívá především asijská kuchyně a to jak do pokrmů sladkých, tak i slaných. Nalezneme jej v pokrmech připravovaných z jehněčího masa, vaječných nebo sýrových. V některých oblastech tvoří důležitou součást rybích polévek.

V lidovém léčitelství bývá využíván pro podporu lepšího spánku, proti průjmům nebo nadýmání. Proti zažívacím obtížím nebo jako afrodiziakum jej používali ve starobylé Číně. Látky v něm obsažené také stimulují produkci trávicích šťáv a pomáhají podporovat chuť k jídlu.

Díky svým spasmolitickým účinkům je to prostředek pomáhající při břišních bolestech a proti břišním křečím.

Ve středních dávkách může vyvolat menstruaci. Je však nebezpečný v těhotenství pro vývoj plodu, který může narušit.

Konzumace vyššího množství má za následek nepříjemné duševní i fyziologické účinky a jeho nadměrné dávky poškozují játra a mohou být příčinou křečí, ztráty vědomí a v krajních případech i smrti.

Použití muškátového oříšku v pokrmech

Jako koření jej můžeme použít pro dochucení masa a to i rybího, různých bešamelů, omáček a polévek. Dokonale doladí chuť sýrových základů, pokrmů připravovaných z těstovin nebo rýže. Lze jej použít i při dochucování některých druhů zeleniny. Patří mezi ně špenát, mangold, růžičková kapusta nebo květák. Nalezneme jej také v některých kořenících směsích – kari, koření do perníků. Je dokonalou volbou pro přípravu nápojů originální chuti – zeleninové šťávy, punč, svařené víno, mléčné koktejly. Pokud jej chceme používat pro pokrmy tepelně upravované, je potřeba jej přidat až ke konci tepelné úpravy, neboť silice v něm obsažené jsou citlivé na vyšší teploty. Pro dochucení stačí vždy jen malé množství – na špičku nože. Pozor na kombinaci s alkoholem, zvyšuje totiž jeho účinky.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button