Kuchtičky, rozeznáte rozdíl mezi práškem do pečiva a jedlou sodou? Styďte se, pokud ne! Jedlá soda je užitečná při pečení. Využívá se i v indické kuchyni jako přísada pro pečení chleba, kdy se kombinuje s kyselými přírodními složkami, pod kterými si můžete představit máslo, mléko, tvaroh, ocet, anebo citron. Zmiňované těsto nabobtná právě vinou jedlé sody. Jedlá soda je dále dobrá na koláče, anebo i oblíbené víkendové sušenky. Pokud v dobrotách zaznamenáváte hořkou chuť, jako jsou právě pekařské produkty, může za to chuťově aromatická jedlá soda.
A co prášek do pečiva?
Jedná se o další stoupající činidlo. Je podobně populární jako jedlá soda, dokonce se z ní skládá, ale navíc je smíchané s kyselými složkami. I prášek do pečiva se využívá ke pečení koláčů.
Proč ale využívat obě ingredience?
Někdy nastane komplikace, kdy nám nechce hezky nakynout těsto. Právě v tomto okamžiku je žádoucí, použít obě tyto přísady – jedlou sodu i prášek do pečiva. Co je navíc zajímavé – při tvorbě právě koláčů, může spojení obou těchto složek za hnědou barvu těsta. Podělte se s touto zajímavou informací dále.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.