Proč do sebe někteří lidé mohou házet hrnky kávy celý den a nestanou se nervózními, zatímco jiní jsou totálně napumpovaní se srdcem bušícím o překot pouze po pár doušcích?
Představuji vám váš kofeinový gen, který řídí, jak naše tělo kofein rozloží a jak na něj bude reagovat. Tento gen se nazývá CYP1A2 a je nesmírně důležitý, protože řídí enzym CYP1A2 (ano, mají stejná jména… a potom nemá být věda matoucí). Tento enzym je speciální, protože řídí, jak přesně kofein strávíme.
Kofein a vaše DNA
Každý z nás zdědí tento kofeinový gen od naší matky a druhý od otce. Jedna varianta tohoto genu zapříčiňuje, že játra rozloží kofein velice rychle. Takže ti z nás, kteří zdědí oba geny, které rychle rozkládají kofein, mohou pít kvanta kávy a čaje a ani nemrknout. Lidé s tímto genem stráví kofein až čtyřikrát rychleji než lidé, kteří zdědili jeden, nebo druhý gen, které typově tráví kofein pomalu. Kolik z nás má tedy onen gen, který tak rychle tráví? Jsem ráda, že se ptáte, nyní si to totiž rozebereme:
- 40 procent lidí má rychle trávicí gen
- 45 procent má jeden gen rychle trávicí a druhý pomalu, jsou tedy na zlaté střední cestě s optimální metabolizmem
- 15 procent mají oba geny pomalu trávicí varianty
Pomalé trávení kofeinu
Pokud patříte mezi ty nešťastné, kteří tráví kofein pomalu, buďte opatrní, protože při konzumaci přílišného množství kofeinu se budete cítit úzkostlivě, nervózně, vaše srdce bude zuřivě bušit jako by vám chtělo vyskočit z hrudi a hrozí zhoršení panických záchvatů. Odezva kofeinu poté obvykle působí bolesti hlavy. Třesení a pocit nejistoty však nejsou jediné zdravotní obtíže spojené s konzumací kofeinu:
-
Zvýšené riziko vysokého tlaku
Fascinující výzkum publikovaný Deníkem vysokého tlaku zjistil, že lidé pijící velké množství kávy jsou vytavení mnohem většímu riziku vysokého krevního tlaku, pokud mají gen pomalého trávení kofeinu. A lidé s rychlém metabolickým genem? Překvapivě čím více kávy pijí, tím menší byl jejich krevní tlak.
-
Zvýšené riziko srdeční zástavy
Podobná studie provedená Deníkem americké lékařské asociace zjistil, že vypitím čtyř nebo více šálků kávy denně je spojováno s 36% nárůstem rizika srdeční zástavy, neboli infarktu.
-
Negativní vlivy na trávení
Není to pouze káva, která je spojována s trávicími obtížemi. Platí to tak bohužel i u našeho milovaného zeleného čaje, který má okolo třetiny množství kofeinu nalezeného v kávě. Kofein v těchto nápojích může způsobit průjem, plynatost a u lidí s citlivým žaludkem pálení žáhy.
-
Nárůst kortizolu
Lidé náchylní na kofein mohou pocítit nárůst hladiny jejich stresového hormonu kortizolu. Toto může být zejména problém při nadledvinové únavě a jiných hormonálních obtížích. Někteří jedinci mají nárůst kortizolu pouze při počátcích konzumace kofeinu a posléze si vybudují toleranci, jiní se však kofeinu nikdy nepřizpůsobí.
Rychlé trávení kofeinu
Pozoruhodně, pokud máte toleranci na kofein, organická káva a zelený čaj jsou spojovány s mnoha zdraví prospěšnými efekty:
-
Zvýšená dlouhověkost
Lékařský deník Nové Anglie provedl výzkum, který objevil, že lidé pijící kávu měli menší riziko úmrtnosti. Jiná japonská studie zjistila, že lidé, kteří vypili pět a více šálků zeleného čaje denně, měli menší šanci, že zemřou během studijního období. A nakonec harvardská studie, která prokázala, že lidé pijící kávu a čaj mají obecně až o 25 % menší pravděpodobnost předčasného úmrtí než lidé nepijící tyto kofeinové nápoje.
-
Rychlejší metabolismus
Kofein může být účinný povzbuzovač metabolismu, protože zvyšuje lipolýzu (spalování tuků) a zlepšuje výkon při cvičení.
-
Zdravější mozek a lepší paměť
U kofeinu bylo prokázáno, že zlepšuje kognitivní funkce, zmenšuje mozkovou mlhu a zvyšuje mentální ostrost. Může také vylepšit vaši náladu tím, že zvýší počet neurotransmiterů, jako je serotonin nebo dopamin. Harvardská studie zjistila, že lidé pijící kávu, jsou až o 20 % méně náchylní k depresím. Zelený čaj také obsahuje L-theanin, jenž zvyšuje aktivitu vaše zklidňujícího transmiteru jménem GABA, která má protiúzkostlivý efekt na vaši náladu.
Kofein a L-theanin mohou mít vzájemně působící efekt, čímž vytváří účinné kombo zvyšující mozkové funkce.
-
Menší riziko rakoviny
Jak káva, tak zelený čaj výrazně snižují míru rakoviny.
-
Stabilnější hladina inzulinu
Protože žijeme v době s mnohonásobně větším nárůstem cukrovky, nemůže nikdo vyvrátit fakt, že máme vážný problém s krevném cukrem. U kávy i zeleného čaje byly v nezávislých studiích prokázáno potlačení diabetu.
Zjistěte to pravé pro vás
Způsob, jakým reagujeme na účinky kofeinu, je perfektní příklad bio-individuality; jeden zdravotní plán není prospěšný všem. Vaše DNA, mikrobiomy, hormony a všechno mezitím je jedinečné. Co funguje pro jednoho člověka, když dojde na výživu a cvičení, nemusí fungovat pro člověka vedle něj. Další věc, kterou byste měli zvážit, je, že pokud do sebe nehážete kofeinové pilulky (což nedoporučuji) nebo jeden energy drink, plný nekřesťanského množství koncentrovaného kofeinu za druhým (což také rozhodně nedoporučuji), tak vlastně konzumujete celé jídlo, nebo vlastně jídlo namočené ve vodě. Káva a čaj jsou více než jen čistý kofein. Oba tyto kofeinové nápoje mají mnoho jiných faktorů, jako jsou antioxidanty, aminokyseliny a minerály – a každý z nich přidává různé zdravotní výhody.
Pokud pro vás kofein není žádný problém a chcete zkusit některé z jeho zdravotných benefitů, které jsou zmíněné výše, pijte okolo čtyř až pěti šálků kávy a okolo osmi šálků zeleného čaje denně. Mějte však na paměti, že to je pouze obecná rada; zjistěte, co je ideální zrovna pro vaše tělo.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.