Pokud cítíte zlost nebo stres, je vhodné se vyhýbat některým potravinám. Ty by mohly potenciálně zhoršit váš emocionální stav. Souvislost mezi emocemi a potravinami, které konzumujeme, nelze popřít. Některé potraviny mohou našeho ducha pozvednout, jiné mohou zhoršit negativní emoce, mezi něž hněv patří.
Potraviny, kterým se vyhýbat, pokud jste rozzlobení
1. Stimulanty
Především se jedná o potraviny a nápoje s obsahem kofeinu. Ten zvyšuje emoce a stimuluje nervový systém. Tím může potenciálně zvýšit pocity úzkosti, neklidu a podrážděnosti. Také může narušovat spánkové vzorce a tím ovlivnit naši náladu.
2. Sladké pokrmy
Potraviny a produkty s vyšším obsahem cukrů mohou způsobovat rychlejší výkyvy hladiny cukru v krvi. To může být příčinou změn nálad a pocitům podrážděnosti. Nadměrná konzumace cukru může také negativně ovlivnit vaše celkové zdraví a pohodu.
3. Zpracované produkty
Často obsahují vyšší množství nezdravých tuků, přísad a konzervačních látek. Mohou podporovat vznik zánětů v těle a narušit rovnováhu neurotransmiterů. To má negativní vliv na náladu a emoce. Navíc pravidelná konzumace zpracovaných a rychlých jídel může vést k pocitům pomalosti a nedostatku energie, což může zesílit hněv.
4. Kořeněné pokrmy
Mohou být příčinou dočasného zvýšení tělesné teploty a mohou vyvolávat fyzickou reakci, která se podobá reakci „bojuj nebo uteč“. Díky tomu mohou potenciálně zvyšovat hněv neb stres.
5. Nadměrné množství zpracovaných sacharidů
Potraviny, které mají vyšší obsah rafinovaných cukrů (bílý chléb, těstoviny, pečivo), mohou být příčinou rychlých skoků a poklesů hladiny cukru v krvi. Tím se objevují změny nálad, podrážděnost a snížená emoční stabilita. To má za následek zhoršení hněvu.
Na tyto potraviny se naopak zaměřte
1. Ovoce a zelenina
Poskytují vitamíny, minerály a antioxidanty podporující celkovou pohodu
2. Bílkoviny
Proteiny obsahují aminokyseliny, které jsou důležité pro tvorbu neurotransmiterů, včetně serotoninu, který hraje roli v regulaci nálady. Do jídelníčku zařaďte drůbeží a rybí maso, tofu, luštěniny nebo jogurty řeckého typu.
3. Omega-3 mastné kyseliny
Mezi potraviny, které je obsahují, patří tučné ryby (losos, makrela, tuňák), vlašské ořechy, chia a lněné semínko. Tyto kyseliny jsou spojovány s lepší náladou a snižováním zánětů v těle.
4. Komplexní sacharidy
Ty obsahují celí zrna, hnědá rýže, oves a produkty celozrnné. Pomáhají se stabilizací hladiny cukru v krvi.
5. Potraviny s vyšším obsahem hořčíku
Hořčík pomáhá udržet zdravý nervový systém a snižuje stres. Do jídelníčku bychom proti měli zařadit špenát, kapustu, mandle, kešu ořechy nebo avokádo.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.