Jídlo a recepty

Jarní květy pro výrobu medu nebo sirupů

Na jaře vykvétá velké množství bylinek a keřů. Některé květy mají léčivé účinky a z některých si můžeme připravit lahodné medy nebo sirupy. Nechte se inspirovat a připravte si něco dobrého a zároveň i zdravého.

Sirup z bezových květů

Čaj z květů černého bezu podporuje pocení. Velký obsah flavonoidů má pozitivní vliv na pružnost cév. Květy mají také účinky močopudné, tudíž mají pozitivní vliv na ledviny a celou močovou soustavu.

Suroviny pro přípravu na 0,5 kg cukru:

  • 1,5 litru vody
  • špetka kyseliny citronové
  • 1,5 citronu bez kůry
  • květy bezu – množství podle toho, jak silný sirup chceme mít

Postup přípravy:

V předvečer přípravy svaříme vodu a necháme ji vychladnout. Ponoříme do ní očištěné bezové květy. Přidáme plátky z jednoho citronu, bez kůry a kyselinu citronovou a necháme louhovat. Následující den dobře scedíme, ideálně přes čisté plátýnko. Květy i citrony tak můžeme dokonale vymačkat. Do vzniklé směsi vmícháme cukr a šťávu z poloviny citronu a povaříme. Horkou směs přelijeme do vyčištěných lahví a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.

Med z pampeliškových květů

Pampeliška má pozitivní vliv při léčbě zánětů močových cest, podporuje pocení a má močopudné účinky.

Suroviny pro přípravu z jedné hrsti pampeliškových květů:

  • 60 g světlého třtinového cukru

  • 0,5 citronu

  • špetka kyseliny citronové

Postup přípravy:

Květy bez stonků necháme na plátýnku odpočinout, vyleze z nich hmyz. Neomýváme je, smyli bychom pyl, který je potřeba pro příprav kvalitního medu. Květy vsypeme do hrnce, přidáme vodu tak, aby byly ponořené, přivedeme k varu a necháme nějakou dobu probublávat. Následně sundáme z kamen, přidáme pokrájený citron, přikryjeme plátýnekem nebo čistou utěrkou a pokličkou a necháme do druhého dne louhovat. Následující den slijeme přes plátýnko a řádně vymačkáme. Přidáme cukr a špetku kyseliny citronové. Vaříme na mírném ohni do konzistence medu. Většinou je čas 1-2 hodiny vaření.

med

Sirup z levandulových květů

Levandule podporuje klidný spánek a pomáhá při relaxaci.

Suroviny pro přípravu na 100 g květů:

  • můžeme použít nejen květy levandule
  • 1 citron bez kůry
  • špetka kyseliny citronové
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 litr převařené zchladlé vody

Postup přípravy:

Květy vložíme do hrnce, přidáme pokrájený citron bez kůry, zalijeme vodou a necháme přes noc pod pokličkou louhovat. Následně scedíme přes plátýnko a dostatečně vymačkáme. Do vzniklé směsi přidáme cukr a kyselinu citronovou a vaříme, dokud se tekutina nezredukuje asi o jednu třetinu. Přelijeme do lahví, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Skladujeme v chladnu a temnu.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button