Konečně nastala sezona mandarinek, a proto vám přinášíme seznam důvodů, proč si na nich pravidelně pochutnávat.
Sezona mandarinek je konečně v plném proudu
Na podzim se začnou každoročně pulty obchodů plnit záplavou oblíbených citrusových plodů. Pokud ani vy nedokážete mandarinkám odolat, máme pro vás skvělou zprávu – tyto citrusové plody jsou totiž plné zdraví prospěšných látek a benefitů, které vašemu tělu přinášejí, je skutečně víc než dost.
Jak vznikl název mandarinka?
Ohledně vzniku jejich jména se vedou neustále spory. Někteří věří, že název mandarinka vznikl odvozením ze slova Mandare. Toto označení se v minulosti používalo pro ostrov Mauricius, odkud se právě mandarinky začaly dovážet. Nicméně další teorie o původu jejich názvu poukazuje na německé slovo Mandarine. V tomto kontextu se jedná o slovo mandarínský, což je odkaz na Čínu a Japonsko, které jsou považovány za země jejich původu.
Druhy mandarinek
Pokud se každoročně nemůžete dočkat toho, až se na pultech objeví čerstvé a šťavnaté oranžové plody, určitě také víte, že druhů mandarinek existuje hned několik. Rozlišujeme mandarinky obecné, středozemní či středomořské, královské mandarinky původem z Vietnamu, tangerinky, klementinky a mandory. Ačkoliv se od sebe jednotlivé druhy mandarinek mírně liší, mají společné jedno – účinky na lidské zdraví a obsah blahodárných látek.
Bohatý obsah vitaminu C
Hned na prvním místě musíme zmínit to, co o mandarinkách ví snad úplně každý. Jsou bohatým zdrojem vitaminu C. Jedna střední mandarinka v sobě obsahuj 26 % doporučeného denního příjmu tohoto vitaminu.
Jsou sladší než pomeranče
Dalším důvodem, proč si na mandarinkách pravidelně pochutnávat, je jejich sladká chuť. Pokud jsou na vás grapefruity, citrony a pomeranče příliš kyselé a hořké, vyměňte je za mandarinky. Jejich přirozeně sladkou chuť nelze nemilovat a vychutnáte si je také samotné. To se například o citronech rozhodně nedá prohlásit.
Antioxidanty
Kromě vitaminu C jsou mandarinky dobře známé také svým vysokým obsahem antioxidantů. Ty chrání lidské tělo před volnými radikály a pomáhají předcházet vzniku srdečních chorob a rakoviny.
Posílení imunity
Bojíte se toho, že vás ochromí nějaký virus? Dopřejte si mandarinku. Posílíte tím svoji imunitu, a to zejména díky vysokému obsahu vitaminu C.
Palivo pro mozek
Chcete snížit riziko výskytu Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby? Odpovědí jsou opět mandarinky. Podle několika studií napomáhá konzumace mandarinek chránit váš mozek před poškozením volnými radikály. Mandarinková kůra v sobě obsahuje nobiletin, jenž posiluje paměť a může tím pádem působit jako ochrana před Alzheimerovou chorobou.
Zdravá játra
Dalším benefitem nobiletinu je také jeho pozitivní vliv na zdraví jater. Pokud se ve vašem jídelníčku nachází hodně cukrů a sacharidů, očista jater spočívající v konzumaci mandarinek vám rozhodně neuškodí.
Hezčí a pevnější pleť
Záleží vám na tom, jak vypadáte? Čím jste starší, tím je produkce kolagenu nižší. A právě kolagen je nedílnou součástí vaší pokožky. Vitamin C, jenž je v mandarinkách obsažen, podporuje syntézu kolagenu. Když si budete pravidelně pochutnávat na mandarinkách, vaše pleť bude vypnutější, pevnější a elastičtější.
Zdravé oči
Chcete nošení dioptrických brýlí co nejvíce oddálit? Hlídejte si výskyt vitamínu C ve svém jídelníčku. Díky pravidelné konzumaci mandarinek snížíte riziko výskytu šedého zákalu a makulární degenerace, ke které dochází se zvyšujícím se věkem.
Podpora hubnutí
Chcete si udržet svou současnou váhu nebo třeba i nějaké to kilo ubrat? Nezapomínejte do svého jídelníčku zařadit také mandarinky. Obsahují v sobě spoustu vlákniny, která napomáhá zdravému trávení a také reguluje hladinu cukru v krvi. Zároveň je vláknina skvělá v tom, že díky ní vám pocit nasycení vydrží déle. Kromě vlákniny jsou mandarinky zajímavé také tím, že obsahují málo kalorií.
Hydratace
Dodržujete pitný režim a hlídáte si svůj denní příjem tekutin? Jestli občas zapomenete doplnit tekutiny, dopřejte si alespoň mandarinku. Tyto šťavnaté citrusové plody v sobě obsahují hodně vody. Tím pádem jsou užitečné pro hydrataci organismu.
Zdravé srdce
Obsah zdraví prospěšných látek v mandarinkách je dobrý také pro vaše srdce. Zejména antioxidanty hrají důležitou roli při snižování rizika vzniku srdečních onemocnění.
Silné kosti a zuby
Mandarinka ke svačině posílí také vaše kosti a zuby, a to díky obsahu vápníku. Pokud chcete zlepšit kvalitu svých zubů i kostí, dopřejte si mandarinku co nejčastěji.
Svačina, kterou máte vždy po ruce
Nejsou to ale pouze zdraví prospěšné látky, které z mandarinky dělají oblíbenou a praktickou svačinku. Mandarinky si můžete vzít s sebou do práce, na procházku, na výlet a vlastně úplně kamkoliv. Nejlépe chutnají samotné, ale samozřejmě je můžete použít k přípravě ovocného salátu, koláče nebo použít k ozdobě jednohubek. Skvěle se hodí také do vánočního punče a svařeného vína. Nastrouhaná mandarinková slupka je skvělým doplňkem koktejlů, omáček i dresinků. Mandarinky se skvěle hodí také k masovým pokrmům a často se používají zejména v čínské kuchyni.
Osvěžující mandarinky mají nejen skvělou chuť, ale také mnoho blahodárných účinků na vaše zdraví. Pomáhají bojovat proti onemocněním srdce i mozku, napomáhají udržet tělesnou hmotnost a pozitivně působí také na imunitu. Jestli se jejich sladké chuti nemůžete nabažit, dopřávejte si je pravidelně a budete se cítit skvěle.
Zdroj textu: www.healthline.com, www.webmd.com
Zdroj foto: www.freepik.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.