Rádi byste se zbavili nějakého toho přebytečného kilogramu, ale nechce se vám neustále hlídat a počítat kalorie? Přinášíme některé tipy, jak na to.
Vybírejte minimálně zpracované potraviny
Na talíř si nandavejte minimum zpracovaných potravin, častěji volte celé potraviny. Ptáte se, proč? Mají vyšší nutriční hodnotu a více vás zasytí. Můžete jich sníst více, aniž byste spotřebovali velké množství kalorií. Kromě toho zasytí na delší dobu. Klíčem je zaměřit se více na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, libové bílkoviny, luštěniny nebo ořechy.
Jezte větší množství bílkovin
Jsou nejvíce sytící makroživina, což znamená, že pomáhají cítit se a zůstat déle sytí. Také eliminují velké výkyvy hladiny cukru v krvi, pomáhají omezit chutě. Ve většině jídel a svačin se zaměřte na vysoce kvalitní, libové bílkoviny – kuřecí maso, ryby, libové hovězí maso, řecký jogurt, vejce a tofu. Můžete také vyzkoušet rostlinné zdroje bílkovin – fazole, quinoa, edamame, ořechy a semena.
Nevynechávejte snídani
Přidejte do své ranní rutiny vyváženou snídani se spoustou bílkovin a vlákniny.
Zařaďte hodně ovoce a zeleniny
Více ovoce a zeleniny samozřejmě znamená více vitamínů, minerálů a antioxidantů. Znamená to ale také více vlákniny a vody. Ovoce a zelenina vytvářejí větší jídla, která jsou objemná a mají méně kalorií. To je užitečné pro pocit plnosti a spokojenosti.
Nezapomínejte na vlákninu
Vláknina je důležitou živinou pro pocit sytosti, stabilizaci krevního cukru a konzistentnější hladinu energie. Může pomoci cítit se plnější a mít kontrolu nad jídlem, díky čemuž je hubnutí bez počítání kalorií mnohem jednodušší. Ovoce a zelenina jsou skvělou volbou jak začít začleňovat do jídla více vlákniny, ale nejsou jediným zdrojem vlákniny. Velké množství vlákniny získáte také z fazolí, čočky, celých zrn, ořechů a semínek.
Připravujte si jídlo doma
Časté stravování v restauracích může narušit hubnutí. Pokrmy připravované v restauracích mívají vyšší obsah tuků a soli a mohou být více kalorické. Pokud chcete podpořit své zdraví a cíle v oblasti hubnutí, může vám pomoci příprava více jídel doma, dáte do nich potřebné ingredience a upravíte si je dle svých potřeb.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.