Glukóza je cukr, který se nachází v potravinách, které dnes a denně jíme. Ukládá se uvnitř těla, je hlavním zdrojem energie a putuje každou buňkou našeho těla.
Hyperglykémie je termín pro alarmující vysoký podíl cukru v krvi. K tomu dojdeme, když máme příliš málo inzulínu (cukrovka prvního typu) nebo, když tělo není schopné správně využívat inzulín (cukrovka druhého typu).
Pravidelná vysoká hladina cukru v krvi na dobu měsíce až let poškozuje oči, nervy, ledviny a cévy.
Jaké jsou známky toho, že máte vysokou hladinu cukru v krvi?
Je to stres, nedostatek pohybu, dehydratace, vynechání medikamentů v případě, že se již s cukrovkou léčíte. Dále jsou nebezpečné steroidy, varuje vás časté močení, žízeň, úbytek hmotnosti i přes apetit, svědění, suchá kůže, dlouhé hojení ran, potíže se soustředěním, nervový kolaps, rozmazané vidění, únava a infekce a suchá ústa.
Změna jídelníčku je prvním krokem v rámci léčby. Budete zdravější, budete se cítit lépe a snížíte hladinu cukru v krvi. Nedoporučují se sacharidy, protože ty ovlivňují hladinu glukózy v krvi více, než se zdálo. Jejich efekt je tak naopak škodlivý.
Seznamte se s glykemickým indexem
Nízký (GI 55 a méně) obsahuje ovoce a zelenina, luštěniny, obilí, těstoviny, nízkotučné mléčné potraviny a ořechy.
Střední glykemický index (GI 56-99) mají na svědomí bílé a sladké brambory, kukuřice, bílá rýže, kuskus, cereálie.
Vysoký glykemický index (GI 70 a více) najdete v chlebu, rýži, sušenkách, bagetách, pečivu, koblihách, croissantech, vaflích.
Volba zdravých potravin je nejjednodušší v Austrálii, kde potraviny značí GI štítkem.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.