Jídlo a receptyZdraví

Jak moc je zdravé konzumovat sacharidy?

Sacharidy představují molekuly cukru. Společně s bílkovinami a tuky představují skupinu hlavních živin, které se nacházejí v potravinách a nápojích. Tělo je rozkládá na glukózu, neboli krevní cukr. Ten představuje jeden z hlavních zdrojů energie pro buňky, orgány a tkáně. Tělo ji může použít ihned nebo ji uloží do jater a svalů pro pozdější použití.

Různé druhy sacharidů

Cukry – jednoduché sacharidy. Představují nejzákladnější formu. Kromě jiného se vyskytují v ovoci a zelenině. Také je nalezneme v celé řadě potravin.

Škroby – komplexní sacharidy. Skládají se z velkého množství jednoduchých cukrů. Tělo je rozkládá na cukry a využívá je jako zdroj energie. Mezi potraviny s obsahem škrobů patří pečivo, cereálie, těstoviny, některé druhy zeleniny (brambory, hrách, kukuřice).

Vláknina – komplexní sacharidy. Tělo většinu vlákniny nedokáže rozložit, navozuje tudíž pocit sytosti. Tím snižuje pravděpodobnost přejídání se. Strava s vyšším množstvím vlákniny nabízí celou řadu zdravotních výhod. Funguje jako prevence proti žaludečním a střevním obtížím, pomáhá snižovat vysokou hladinu cholesterolu. Velké množství vlákniny obsahují ovoce a zelenina, luštěniny, ořechy, semena nebo celá zrna.

ovoce

Potraviny s obsahem sacharidů

  • Obiloviny a produkty z nich vyrobené – pečivo, těstoviny, cereálie, rýže
  • Ovoce – jablka, banány, bobuloviny, mango, pomeranče, papája
  • Mléčné produkty – mléko, jogurty
  • Luštěniny
  • Ovocné nápoje
  • Škrobová zelenina – brambory, kukuřice, hrách

Jaké druhy sacharidů zařadit do jídelníčku?

Tělu je potřeba nějaké množství sacharidů dodávat. Jinak nebude mít energii. Je však důležité vybírat ty správné druhy sacharidů:

  • Obiloviny – volte celá zrna, nikoli obiloviny rafinované.
  • Celozrnné potraviny a produkty – celozrnné pečivo, hnědá rýže, celozrnná mouka, ovesné vločky. Kromě zdravých cukrů poskytují i další živiny, které naše tělo potřebuje. Patří mezi ně vitamíny, minerály a vláknina.
  • Produkty s vyšším obsahem vlákniny.
  • Vyhýbejte se potravinám s přidanými cukry. Mají hodně kalorií, ale neposkytují dostatek výživy. Produkty s přidanými cukry zvyšují hladinu cukru v krvi. Také mají za následek přibývání na váze.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button