Ovoce a zelenina nám poskytují vitamíny, minerály, vlákninu, antioxidanty a další tělu prospěšné látky. Také však obsahují určité množství sacharidů a přírodního cukru. Pokud se tedy snažíme o redukci naší váhy, nebo z jakéhokoli důvodu držíme dietu s nízkým obsahem sacharidů, měli bychom si vybírat takové druhy, které mají sacharidů co nejnižší obsah. Vyloučit ovoce a zeleninu z jídelníčku není žádoucí. Které druhy ovoce a zeleniny tedy mají sacharidů malé množství?
Jablka
Fytochemikálie, které jablka obsahují, podporují regulaci hmotnosti, pomáhají zlepšovat zdraví kostí a gastrointestinálního traktu. Je to dokonalá zdravá svačinka nebo součást snídaňových kaší a cereálií.
Jahody
Jako většina bobulových plodů, i jahody mají nízký obsah cukrů, vysoký obsah vlákniny a antioxidantů. Kromě toho obsahují vitamín C a minerály (draslík, vápník, hořčík, fosfor). Můžeme je konzumovat samotné, mohou tvořit součást smoothie, snídaňových kaší nebo ovocných salátů.
Melouny
Obsahují velké množství vody, vlákninu a antioxidanty. Také nám poskytují vitamíny, lykopen, folát, cholin a minerály. Kromě toho, že podporují detoxikaci, navozují pocit sytosti a pomáhají v boji s vysokým krevním tlakem. Pozor na jeho konzumaci by si však měly dát osoby s cukrovkou.
Ostružiny
Mají ze všech bobulovin nejnižší obsah cukru. Pomáhají zvyšovat oxidaci tuků a zlepšují citlivost na inzulín.
Grapefruity
Ideální volba pro zdravou snídani. Kromě nízkého obsahu cukrů nabízejí vyšší obsah vody, vitamíny, antioxidanty a minerály.
Avokádo
Obsahuje velké množství vlákniny, antioxidantů a zdravých tuků. Také v něm nalezneme minerály, vitamíny, folát a bílkoviny. Řadí se mezi superpotraviny.
Okurka
Okurka je zelenina nejen osvěžující, ale také výživná. Obsahuje extrémně velké množství vody a minimum sacharidů.
Chřest
Tato zelenina obsahuje minimum tuku a sacharidů, nabízí tělu celou řadu užitečných látek. Funguje jako diuretikum a podporuje metabolismus.
Brokolice
Obsahuje vlákninu, vitamíny (A, C, D E, K) minerály a stopové prvky (vápník, železo, fosfor, zinek, draslík). Zařadit ji do jídelníčku můžeme jako hlavní chod nebo přílohu. Lze ji přidat i do polévek nebo zeleninových salátů. Můžeme z ní připravit lahodnou pomazánku.
Zelí
Kromě toho, že má nízký obsah cukru a tuku, poskytuje našemu tělu vlákninu, vitamíny (A, C D, E, K) a minerály (především, vápník, sodík, hořčík, zinek, železo).
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.