Mezi mikroživiny se řadí vitamíny a minerály, které jsou pro fungování našeho těla nezbytné. I když je nepotřebujete v tak velkém množství, jako třeba makroživiny (sacharidy, bílkoviny, tuky), také hrají velmi důležitou roli při podpoře našeho zdraví. Posilují imunitu, pomáhají předcházet některým chorobám, zpevňují kosti. To je však jen zlomek jejich úkolů. Jejich nedostatek může být příčinou celé řady zdravotních obtíží. Ideální je, pokud je přijímáme v pestré stravě, která navíc obsahuje vlákninu a zdravé tuky. Jejich nadbytečný příjem však nutně nemusí být tělu prospěšný. Některé jsou rozpustné ve vodě a tělo je tak snadno vyloučí. Měli bychom se držet doporučeného množství.
Mikroživin je velké množství. Tyto jsou nejčastější.
Vápník není pouze v mléčných produktech
Vysoký obsah vápníku skutečně nalezneme v mléce a mléčných produktech. Není to však zdroj jediný. Překvapivým zdrojem tohoto minerálu jsou sardinky nebo třeba některé druhy listové zeleniny. Vegani doplňují vápník z nemlék – sojového nebo mandlového.
Železo neobsahuje jen maso
Červené maso nebo vnitřnosti nejsou jediným zdroje železa. Nalezneme jej i v mořských plodech. Obsahují jej luštěniny (fazole, cizrna čočka), celá zrna, semínka (dýňová, chia), tofu, sušené ovoce, ořechy (kešu, mandle, piniové) a zelenina (špenát, brambory, brokolice). Tyto zdroje pomáhají bojovat proti anémii.
Draslík nalezneme v mnoha rostlinných potravinách
Draslík pomáhá při regulaci krevního tlaku nebo funguje při stahování svalů. Větší množství draslíku nalezneme v banánech. Kromě nich jej obsahuje mangold, avokádo, meloun nebo některé druhy fazolí.
Vitamín D nejen ze slunečních paprsků
Všichni víme, že produkci vitamínu D podporují sluneční paprsky. Tento vitamín se však nachází i v některých potravinách. Patří mezi ně houby, losos, vaječný žloutek nebo tuňák.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.