Pokud chceme zabránit vzniku infarktu, mrtvice nebo dalších kardiovaskulárních obtíží, měli bychom se soustředit především na dvě oblasti, které výskyt těchto zdravotních komplikací způsobují. Jedná se o krevní tlak a cholesterol. Obojí bychom měli mít pod kontrolou. Kromě vhodného životního stylu je vhodné zařadit do jídelníčku potraviny, které nám budou prospívat. Které to jsou?
Krevní tlak
Jídelníček by měl obsahovat dostatečné množství ovoce a zeleniny. Tyto potraviny obsahují, kromě jiného, polyfenoly, což jsou látky, které podporují dobrý krevní oběh a bojují proti oxidačnímu stresu. Lněná semínka obsahují esenciální mastné kyseliny podporující zdraví srdce. Je potřeba konzumovat je drcená. Můžeme je přidat do jogurtu, smoothie nebo různých zeleninových salátů. Kvalitní hořká čokoláda je doplněk, který asi nebude problém zařadit do našeho jídelníčku. Měla by obsahovat minimálně 70 % kakaa. Konzumace malého množství této kvalitní čokolády v žádném případě nenaruší náš dietní plán. Mořské řasy Wakame jsou speciální druh jedlé řasy, jejíž domovinou je Japonsko. Tato řasa obsahuje velké množství jódu, vitamín B3, omega-3 mastné kyseliny a vlákninu. Můžeme se s ní setkat ve formě zeleninového salátu nebo jako součást některých tradičních japonských a korejských pokrmů. Wakame salát se podává se sezamovým olejem a semínky. Avokádo, ryby z chladných vod a olivový olej obsahují omega3-mastné kyseliny a pomáhají tak bojovat proti oxidačnímu stresu. Ten může být jednou z příčin vysokého krevního tlaku.
Cholesterol
Červená vinná réva může pomáhat snižovat hladinu špatného cholesterolu. Oves obsahuje, kromě jiného, beta-glukan, který na sebe dokáže vázat špatný cholesterol. Ten je pak eliminován z těla. Do jídelníčku bychom tedy měli zařadit pravidelně konzumaci ovesných vloček. Lze si z nich připravit chutnou snídaňovou kaši, můžeme je přidat do zeleninových i ovocných salátů nebo smoothie, využít je pro zahuštění zeleninových polévek. Tučné ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny a stejně tak, jako mají pozitivní vliv na náš krevní tlak, mohou ovlivnit i hladinu cholesterolu. Zelený čaj se řadí do skupiny známých antioxidantů a může nám pomoci snížit hladinu špatného cholesterolu. Pozitivní vliv mají také ořechy, především ty vlašské. Můžeme je kombinovat s kešu nebo mandlemi. Zapomínat bychom neměli ani nejznámější přírodní antibiotikum, za které je právem považován česnek. Jeho pravidelná konzumace nám pomáhá snižovat hladinu vysokého krevního tlaku, eliminovat vznik krevních sraženin a blokovat částice cholesterolu.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.