Zdraví

Chcete být šťastnější? Jezte tuto zeleninu

Říkáte si, o kolik by byl život snazší, kdybyste se po některých jídlech cítili šťastnější? Jezte následující druhy zeleniny a uvidíte, že vám bude skvěle.

Jak nás může zelenina udělat šťastnějšími?

Již od dětství se nás rodiče snaží krmit zeleninou a mnoho lidí se některým druhům zeleniny v dospělosti vyhýbá. Svůj podíl na tom mají alergie, ale mnohdy také vzpomínky na školní jídelny. Mezi neoblíbené druhy zeleniny řadíme špenát, kapustu, brokolici, lilek a cuketu. Ovšem někdy je lepší svou nechuť překonat a porci neoblíbené zeleniny si dopřát. Proč? Ačkoliv to zní neuvěřitelně, po některých odrůdách zeleniny se skutečně můžete cítit šťastnější.

Špenát

Hned na prvním místě musíme zmínit zeleninu, která je pro řadu lidí neatraktivní. Jestliže i vy nemáte ke špenátu kladný vztah a stále si vzpomínáte na špenátové protlaky ze školní jídelny, po kterých na talíři zůstal zelený flek, inspirujte se postavou Pepka námořníka. Po konzumaci špenátu sice nebudete mít tak velké svaly jako on, zato budete prokazatelně veselejší. Špenát totiž obsahuje vitaminy skupiny B, které mají pozitivní vliv na správnou funkci mozku a také podporují produkci hormonů štěstí – serotoninu a dopaminu. Když do svého jídelníčku zařadíte špenát a překonáte svůj odpor k němu, budete se cítit mnohem lépe a také budete zdravější. Dáte mu šanci?

Brokolice

Zelenina, která svým vzhledem připomíná strom, je plná vitamínu C a stejně jako špenát je vhodným zdrojem kyseliny listové. Řeč je samozřejmě o brokolici. Kromě vitaminu C obsahuje brokolice také chrom, jenž pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, čímž zároveň dochází k snížení výkyvů nálad způsobených kolísajícím cukrem. Aby si v sobě brokolice uchovala maximum zdraví prospěšných látek, vařte ji v páře a ne příliš dlouhou dobu.

Mrkev

Od dětství jste možná slýchali, že díky mrkvi nebudete potřebovat brýle, protože po její konzumaci budete mít perfektní zrak. Aby to byla pravda, museli byste denně sníst kilogramy mrkve. Nicméně mrkev díky obsahu beta-karotenu, jenž se v těle přetváří na vitamin A, má pozitivní vliv na mozek a také na naši náladu. Některé studie dokonce naznačují, že dostatečný příjem vitaminu A snižuje riziko deprese.

Paprika

Plněný paprikový lusk, lečo nebo zeleninový salát – to je jen pár příkladů toho, jak se dá v kuchyni využít paprika. I ta je spojována s lepší náladou a bohatým obsahem vitaminu C. Zní to sice neuvěřitelně, ale v paprikách se nachází dokonce více vitamínu C než v citrusech. Není to ale pouze céčko, které dělá z papriky zeleninu přinášející štěstí. Velkou roli v jejích účincích na náladu hraje také kapsaicin. Mnoho výzkumů potvrdilo, že právě kapsaicin má na lidské tělo podobné účinky jako endorfiny. Pokud nemáte svou oblíbenou barvu papriky, konzumujte zejména tu červenou. Právě ta má nejvyšší obsah vitaminu C.

Chřest

Snažíte se každoročně ze sezony chřestu vytěžit maximum? Dobře děláte. Chřest totiž obsahuje tryptofan, což je aminokyselina nezbytná pro produkci serotoninu. To ale rozhodně není jediná dobrá vlastnost této zeleniny. Kromě dobré nálady se konzumace chřestu pojí taktéž s lepší krvetvorbou a omlazováním buněk. V některých kulturách je chřest dokonce považován za afrodiziakum.

Červená řepa

Příprava červené řepy sice není snadná, protože si při ní můžete pořádně zašpinit kuchyňskou linku, nicméně její účinky na lidské zdraví za tu námahu stojí. Díky obsahu dusičnanů má červená řepa pozitivní vliv na naši náladu, neboť pomáhá zlepšit průtok krve do mozku. Díky tomu jsou lepší nejen naše kognitivní funkce, ale rovněž nálada.

Cibule

Dobrou zprávou je, že na naši náladu má pozitivní vliv také cibule. Tato zelenina tvoří základ většiny českých pokrmů, a proto není složité vymyslet způsob, jak ji zařadit do svého jídelníčku. V cibuli se nachází vitamin C a také B 6. U obou z nich je potvrzeno, že zlepšují náladu a pomáhají bojovat proti úzkostem a depresím.

Kimči a kysané zelí

Máte rádi chuť fermentovaných potravin? Jejich konzumace je prospěšná pro vaše zažívání, podporuje imunitu a také zlepšuje náladu. Spojitost mezi střevním mikrobiomem a mozkem je dobře známá. Když se budete dobře starat o svůj střevní mikrobiom, bude z toho těžit celé vaše tělo. Díky fermentaci dochází k vzniku probiotik, která jsou nezbytná pro růst těch správných bakterií v našich střevech. Po konzumaci kimči a kysaného zelí se budete cítit skvěle a budete dokonce i šťastnější, protože tím dojde k zvýšení hladiny serotoninu. V případě, že si rádi vyrábíte vlastní kompoty, marmelády a džemy, vyrobte si také své domácí kimči. K jeho přípravě můžete použít:

  • pekingské zelí
  • mrkev
  • česnek
  • zázvor
  • ředkev
  • jarní cibulku

Pro kimči je typická pikantní chuť, kterou si můžete při přípravě vlastní várky přizpůsobit podle své chuti.

Až se o vás bude příště pokoušet špatná nálada, zkuste proti ní bojovat nejen pohybem a šálkem oblíbeného čaje, ale také pořádnou dávkou zeleniny. Pozitivní účinky na náladu má například špenát, brokolice nebo paprika. Chcete-li si vytvořit zásoby zeleniny, která vám zlepší náladu i zažívání, pusťte se do přípravy domácího kimči. Pravidelná konzumace zeleniny vám dodá potřebné vitamíny a minerály a ještě vám dokáže zlepšit náladu.

Zdroj textu: www.realsimple.com, www.onlymyhealth.com

Zdroj foto: www.freepik.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button