Japonské ženy se pokládají za nejkrásnější a nejelegantnější ženy na světě. Ve třiceti letech vypadají sotva na osmnáct, ve 45 by jim člověk odhadl nejvýše 25, a také pozoruhodně se dožívají nejvyššího věku.

Rozhodli jsme se tedy, že prolomíme jejich tajemství a nahlédneme do jejich stravovacích návyků a životního stylu, abyste se i vy mohli poučit.

Bohatá a vyvážená strava

Je obvyklá mýlka, že Japonci jedí pouze sushi – jejich stravování je ve skutečnosti spíše rozmanité. Preferují ryby, mořské řasy, zeleninu, sóju, rýži, ovoce a zelený čaj. Japonská strava je všestranná a vyvážená a je téměř bez nízkokalorických a nezdravých potravin.

Čerstvost a relevance sezóny mají velký význam. Japonci obvykle jedí ty produkty, které dozrávají v dané roční době. Sezónní ryby jsou také žádanější. Počasí je dalším důležitým faktorem: v Japonsku tradičně v zimě konzumují maso, ryby a horké nápoje a polévky, zatímco v letních obdobích preferují studené polévky, mořské plody, studené rameny a saláty.

Vařící metody

Japonci tradičně připravují své pokrmy dušením, grilováním, pařením, nebo smažením ve speciální pánvi s minimálním množstvím oleje. Zelenina je nakrájená tak, aby co možná vypadala lépe a vařila se rychleji. Výhodou takových metod je, že potraviny si uchovávají většinu svých nutričních vlastností.

Zeleninový vývar je oblíbeným základem mnoha jídel. Japonské ženy jsou velmi opatrné s kořením a snaží se udržet potravu lehkou bez nadměrného zatížení žaludku, jater a ledvin. Podstatou japonské kuchyně je zdůraznění přírodní krásy, barvy a chuti.

Způsob konzumace

Konzumace jídla je také jeden z rituálů v Japonsku. Jedí pomalu, malé kousky, a pomůcky a talíře jsou také malé velikosti. Usilují o zachování přirozené chuti a vzhledu jídla, a tak zřídka kdy zdobí. Různé pokrmy na stejném talíři jsou špatné, protože každá potravina by měla mít své vlastní místo. Talíř není nikdy plný až k okraji. Tímto způsobem není možné se přejídat a každý sní jen tolik, kolik mu vyhovuje.

Čtěte:  Vyzkoušejte zázračnou a neznámou guavu - zdravý ovocný plod s několika výhodami

Rýže namísto chleba

Rýže je nezbytnou součástí každého jídla a je velmi dobře vařená bez soli nebo másla. To znamená, že absence moučných potravin jim pomáhá udržovat štíhlou postavu.

Snídaně je hlavní jídlo dne

Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne v Japonsku. Je to jejich hlavní jídlo, které zahrnuje několik jídel – obvykle ryby, rýži, omelety, miso polévku, sójovou misku se zeleninou, mořské řasy a čaj.

Sladkosti skoro neexistují

Dezert je vzácná příležitost a obvykle je ho jen malé množství. Japonci mají velmi odlišné očekávání od sladkostí než my – nemají žádné koláče nebo máslový krém. Mají dokonce i zmrzlinu vyrobenou z rýže (mochi). Japonské dezerty jsou obecně nízkotučné, mají nízký obsah cukru a pravděpodobně nejsou skutečně dle západních chutí.