Japonské ženy se pokládají za nejkrásnější a nejelegantnější ženy na světě. Ve třiceti letech vypadají sotva na osmnáct, ve 45 by jim člověk odhadl nejvýše 25, a také pozoruhodně se dožívají nejvyššího věku.
Rozhodli jsme se tedy, že prolomíme jejich tajemství a nahlédneme do jejich stravovacích návyků a životního stylu, abyste se i vy mohli poučit.
Bohatá a vyvážená strava
Je obvyklá mýlka, že Japonci jedí pouze sushi – jejich stravování je ve skutečnosti spíše rozmanité. Preferují ryby, mořské řasy, zeleninu, sóju, rýži, ovoce a zelený čaj. Japonská strava je všestranná a vyvážená a je téměř bez nízkokalorických a nezdravých potravin.
Čerstvost a relevance sezóny mají velký význam. Japonci obvykle jedí ty produkty, které dozrávají v dané roční době. Sezónní ryby jsou také žádanější. Počasí je dalším důležitým faktorem: v Japonsku tradičně v zimě konzumují maso, ryby a horké nápoje a polévky, zatímco v letních obdobích preferují studené polévky, mořské plody, studené rameny a saláty.
Vařící metody
Japonci tradičně připravují své pokrmy dušením, grilováním, pařením, nebo smažením ve speciální pánvi s minimálním množstvím oleje. Zelenina je nakrájená tak, aby co možná vypadala lépe a vařila se rychleji. Výhodou takových metod je, že potraviny si uchovávají většinu svých nutričních vlastností.
Zeleninový vývar je oblíbeným základem mnoha jídel. Japonské ženy jsou velmi opatrné s kořením a snaží se udržet potravu lehkou bez nadměrného zatížení žaludku, jater a ledvin. Podstatou japonské kuchyně je zdůraznění přírodní krásy, barvy a chuti.
Způsob konzumace
Konzumace jídla je také jeden z rituálů v Japonsku. Jedí pomalu, malé kousky, a pomůcky a talíře jsou také malé velikosti. Usilují o zachování přirozené chuti a vzhledu jídla, a tak zřídka kdy zdobí. Různé pokrmy na stejném talíři jsou špatné, protože každá potravina by měla mít své vlastní místo. Talíř není nikdy plný až k okraji. Tímto způsobem není možné se přejídat a každý sní jen tolik, kolik mu vyhovuje.
Rýže namísto chleba
Rýže je nezbytnou součástí každého jídla a je velmi dobře vařená bez soli nebo másla. To znamená, že absence moučných potravin jim pomáhá udržovat štíhlou postavu.
Snídaně je hlavní jídlo dne
Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne v Japonsku. Je to jejich hlavní jídlo, které zahrnuje několik jídel – obvykle ryby, rýži, omelety, miso polévku, sójovou misku se zeleninou, mořské řasy a čaj.
Sladkosti skoro neexistují
Dezert je vzácná příležitost a obvykle je ho jen malé množství. Japonci mají velmi odlišné očekávání od sladkostí než my – nemají žádné koláče nebo máslový krém. Mají dokonce i zmrzlinu vyrobenou z rýže (mochi). Japonské dezerty jsou obecně nízkotučné, mají nízký obsah cukru a pravděpodobně nejsou skutečně dle západních chutí.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.