Pití kávy je jedním ze zvyků, kterých se chce mnoho lidí vzdát. Důvody její nepopularity mezi příznivci zdravého životního stylu jsou zřejmé, například dehydratace, skvrny na zubech či náladovost. To jsou jen některé z důvodů, proč je pití kávy považováno za nezdravé.
Naštěstí dle odborníků nemá káva jen negativa, ale také vašemu zdraví může prospět. Již 20 studií ukázalo, že lidé, kteří tento lahodný nápoj pijí, žijí déle. Právě tito jedinci mají o 14 % nižší riziko předčasného úmrtí oproti těm, kteří se kávy vzdali. Dokonce i káva bez kofeinu má podobné účinky. Jestliže tedy často slýcháte o nevýhodách pití tohoto lahodného nápoje, pak zde je naopak sedm důvodů, proč pro vás může být užitečný.
Nedávná studie publikovaná Americkou radou srdečních onemocnění zjistila, že ti, kteří pojí jeden šálek kávy denně, měli o 20 % nižší riziko vzniku mrtvice během následujících 10 let. Tato studie je opravdu průkopnická, neboť většinou jsou tyto vlastnosti přisuzovány čaji.
Proti onemocnění srdce
Kofein je ve zdravých dávkách dobrý pro srdce, protože má pozitivní vliv na metabolismus. Stimuluje nejen centrální nervový systém, ale také uvolňuje volné mastné kyseliny z tukové tkáně.
Ovšem nic se samozřejmě nesmí přehánět, protože vysoké množství kofeinu může naopak stav vašeho srdce zhoršit.
Nižší riziko sebevraždy
Studie, kterou vydal v roce 2013 Harvard, ukázala souvislost mezi kávou a nižším rizikem sebevražd. Bylo zjištěno, že jedinci, kteří pijí denně dva až čtyři šálky kávy, měli o 50 % nižší pravděpodobnost, že spáchají sebevraždu než ti, kteří kávu pili málo. Studie také zjistila, že to však platilo jen v případě, že káva byla s kofeinem.
Zdá se tedy, že kofein v mírných dávkách může působit podobně jako antidepresivum tím, že pomáhá našemu mozku produkovat více dopaminů, serotoninu a noradrenalinu.
Brání neurologickým onemocněním
Pití kávy vám pomůže odvrátit neurologická onemocnění, která často doprovázejí stáří. Některé studie ukazují, že ti, kteří pijí kávu, mají o 65 % nižší riziko vývoje demence a Alzheimerovy choroby a o 32 až 60 % nižší riziko vzniku Parkinsonovy choroby.
Proti cukrovce 2. typu
Káva pomáhá snižovat riziko vzniku cukrovky 2. typu. Studie z roku 2004 naznačuje, že káva může vést k vyšší hladině glukózy v těle a k vyšší úrovni inzulínové rezistence, což je dobré pro prevenci diabetu. Je však důležité mít na paměti, že káva pomáhá jako prevence této choroby, avšak je vyloženě nezdravá, pokud jste již onemocněli.
Spalování tuků
Jak již bylo výše uvedeno, kofein má vliv na několik metabolických procesů. Má také vliv na rychlost metabolismu a může ji zvýšit o 3 až 11 %. Když je váš metabolismus podporován, je snadnější spalovat přebytečný tuk. Některé studie ukazují, že vám pomůže spálit až 10 % tuku, pokud jste obézní, a až 29 % tuku, jestliže máte střední postavu. Nicméně neočekávejte, že vám pomůže spálit tuk i mokka s extra porcí čokolády a šlehačky, neboť cukr může účinky kofeinu vyrušit.
Ochrana jater
Vaše játra jsou životně důležitá, ale mnoho běžných onemocnění může potlačit jejich funkci. Některé z těchto nemocí mohou vést až k cirhóze jater, kdy přestávají fungovat, protože jejich tkáň je plná jizev.
Bylo zjištěno, že ti, kteří pijí nejméně 4 šálky kávy denně, mají o 80 % nižší riziko cirhózy než ti, kteří pijí méně kávy.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.