Zdraví

6 kroků k prevenci srdečních zdravotních obtíží

Většina z nás vím, že konzumace některých potravin může zvyšovat riziko vzniku srdečních onemocnění. Změny stravovacích návyků však mohou být velmi obtížné. Přinášíme vám některé tipy, jakým způsobem změnit stravovací návyky tak, aby byly přínosem pro srdce.

1. Kontrola velikostí porcí

Množství jídla je stejné důležité, jako to, co jíte. Pokud se budete přejídat, dáváte tělu více kalorií, než spotřebuje. Jak kontrolovat velikost porcí? Zde je několik tipů:

  • Na jídlo použijte menší talíř nebo misku.
  • Konzumujte více nízkokalorických potravin, které jsou bohaté na živiny. Jedná se především o ovoce a zeleninu.
  • Eliminujte potraviny s vyšším obsahem sodíku. Jedná se o potraviny zpracované průmyslově nebo pokrmy z rychlého občerstvení.

2. Konzumace více ovoce a zeleniny

Zelenina a ovoce jsou dobrým zdrojem vitamínů a minerálů. Navíc jsou také nízkokalorické a bohaté na vlákninu. Kromě toho obsahují látky, které mohou pomoci předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Konzumace většího množství ovoce a zeleniny může pomoci omezit kalorická jídla.

ovoce

3. Konzumace celozrnných produktů

Jsou dobrým zdrojem vlákniny a dalších živin, které hrají roli při regulaci krevního tlaku a zdraví srdce.

Jaké produkty zvolit?

  • celozrnná mouka
  • celozrnné pečivo
  • cereálie s vysokým obsahem vlákniny
  • celá zrna – hnědá rýže, ječmen, pohanka
  • celozrnné těstoviny
  • ovesné vločky

4. Eliminace nezdravých tuků

Omezení množství nasycených a trans-tuků, které jíte, je důležitým krokem ke snížení hladiny cholesterolu v krvi a snížení rizika onemocnění koronárních tepen. Vysoká hladina cholesterolu v krvi může vést k hromadění plaků v tepnách – ateroskleróza. Ta může zvýšit riziko srdečního infarktu a mrtvice.

Na jaké tuky se zaměřit?

  • rostlinné oleje
  • margaríny bez trans-tuků
  • ořechy a semínka
  • avokádo

5. Konzumace nízkotučných zdrojů bílkovin

Libové maso, drůbež, ryby, nízkotučné mléčné výrobky a vejce jsou jedny z nejlepších zdrojů bílkovin. Vyberte si potraviny a produkty s nižším obsahem tuku.

Dobrou alternativou k masu s vysokým obsahem tuku jsou ryby. Některé druhy ryb jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které mohou snižovat krevní tuky zvané triglyceridy. Nejvyšší množství omega-3 mastných kyselin najdete ve studenovodních rybách, jako je losos, makrela a sleď.

Mezi kvalitní nízkotučné zdroje patří také luštěniny, které navíc neobsahují škodlivý cholesterol. Dobrou volbou je také náhrada živočišných bílkovin za rostlinné.

6. Omezení příjmu sodíku (soli)

Příliš mnoho soli zvyšuje krevní tlak. Pozor si dejte na potraviny konzervované nebo zpracované. Ty obsahují vyšší množství soli. Připravujte si pokrmy doma. Pokud přeci jen hotové pokrmy kupujete, vybírejte takové, které mají nižší množství soli. Při přípravě pokrmů doma můžete část soli nahradit bylinkami a kořením, které zvýrazní chuť pokrmů.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button