Hypertenze, nebo také vysoký krevní tlak, patří mezi nejčastější rizikové faktory vzniku srdečních chorob. Pro snížení krevního tlaku je nezbytná zdravá a vyvážená strava, která obsahuje specifické látky mezi něž patří draslík a hořčík. Které potraviny bychom tedy měli zařadit do našeho jídelníčku v případě, že se u nás objeví vysoký krevní tlak nebo mu jen chceme předcházet?
1. Citrusové plody
Obsahují velké množství vitamínů, minerálů a rostlinných sloučenin, které mohou pomoci udržet naše srdce zdravé a v kondici a snížit riziko výskytu vysokého krevního tlaku.
2. Losos a další tučné ryby
Jsou dokonalým zdrojem omega-3 tuků, které mají pozitivní přínosy pro naše zdraví, především pak zdraví srdce. Pomáhají v boji proti zánětům a vysokému krevnímu tlaku.
3. Dýňová semínka
Jsou koncentrovaným zdrojem živin, které jsou důležité pro kontrolu krevního tlaku. Kromě jiného obsahují hořčík, draslík a arginin (aminokyselina podporující snižování krevního tlaku). Také dýňový olej může mít pozitivní vliv na náš krevní tlak.
4. Fazole a čočka
Obsahují látky, které pomáhají regulovat krevní tlak. Patří mezi ně vláknina, hořčík a draslík.
5. Bobuloviny
Tyto drobné plody (především pak borůvky, maliny, moruše nebo jahody) jsou spojovány s řadou pozitivních přínosů pro naše zdraví, včetně pomoci v boji proti vysokému krevnímu tlaku. Jsou bohatým zdrojem antioxidantů, včetně antokyanů, které jim dávají jejich barvu. Tyto pigmenty pomáhají snižovat produkci molekul, které omezují krevní cévy. To může mít pozitivní vliv na hladinu krevního tlaku.
6. Celer
Obsahuje sloučeniny nazývané ftalidy. Ty pomáhají uvolňovat krevní cévy, díky čemuž dochází ke snižování krevního tlaku.
7. Rajčata a výrobky z nich
Obsahují celou řadu tělu prospěšných látek. Patří mezi ně také draslík a karotenoidový pigment lykopen, který je spojován s příznivými účinky na naše srdce. Konzumací rajčat a produktů z nich tak můžeme snížit výskyt rizikových faktorů ovlivňujících choroby srdce, mezi něž patří i vysoký krevní tlak.
8. Brokolice
Brokolice je známá svými blahodárnými účinky na náš organismus. Obsahuje velké množství flavonoidních antioxidantů, které mohou pomoci snížit krevní tlak tím, že zlepšují funkce krevních cév.
9. Řecký jogurt
Tento mléčný výrobek nabízí vysoký obsah živin a minerálů (draslík, vápník), které pomáhají regulovat náš krevní tlak. Jeho pravidelnou konzumací tak můžeme snížit riziko výskytu vysokého krevního tlaku. Do jídelníčku jej lze zařadit různými způsoby. Může se stát součástí snídaňových cereálií, lze jej přidat do smoothie, nebo si z něj můžeme připravit chutný dip k masu či zelenině.
10. Bylinky a koření
Některé druhy bylinek a koření obsahují silné sloučeniny, které pomáhají snižovat vysoký krevní tlak tím, že ulevují cévám. A o které druhy se jedná? Během přípravy pokrmů můžete použít celerové semínko, koriandr, šafrán, citronovou trávu, ženšen, skořici, kardamon, bazalku nebo zázvor.
11. Chia a lněné semínko
Tato drobná semínka obsahují velké množství látek, které pomáhají regulovat vysoký krevní tlak. Kromě jiného se jedná o vlákninu, draslík a hořčík.
12. Špenát
Tato lahodná listová zelenina obsahuje velké množství dusičnanů, antioxidanty, draslík, vápník nebo hořčík. Tyto látky, kromě jiného, pomáhají snižovat vysoký krevní tlak.
Pokud tedy chcete snížit riziko výskytu vysokého krevního tlaku, je potřeba upravit nejen životní styl, ale také stravu. S tím vám mohou pomoci výše uvedené potraviny. Všechny jsou dostupné a snadno je zařadíte do svého týdenního jídelníčku.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.