Zdraví

12 důvodů, proč si zajít na jedno

Studený ležák je osvěžující během letního odpoledne, zatímco srdečné tmavé nebo černé pivo vás zahřeje během zimních nocí rychleji jak mazlení u krbu. Ale pivo, ten lahodný zlatavý mok, který nám všem působí takovou radost během celého roku, také přináší i mnoho nečekaných přínosů.

Přestože existuje mnoho zdravotních přínosů piva, kdo z nás někdy nezaokrouhlil dolů, když se doktor nebo výživový specialista zeptal, kolik živin přijímáme? Ti, kteří si potrpí na zdraví se vyhýbají tomuto sladovému moku kvůli vysokému obsahu kalorií. Množství kalorií se pohybuje od okolo 100 kalorií ve světlých pivech, zatímco řádné tmavé pivo může dosáhnout až 220 kalorií na porci.  Pár takových denně, velice rychle přispěje pivnímu pupku, ale ne že hned začnete obracet k abstinenci! Zde je výčet 10 nutričních důvodů, proč byste měli pozdvihnout půllitr na zdraví:

  1. Kontrola dávkování

Pivo je velice příhodně zabalené v plechu nebo ve skle a lehce se tím pádem může člověk omezit pouze na jedno… nebo alespoň může udržet přehled nad již vypitím množstvím.

  1. Pivo je bohaté na vitamín B

Pivo je napěchované vitamíny B pocházejících z kvasinek.  Nefiltrované pivo má zejména vysoké množství vitamínů B3, B6 a kyseliny listové (B9). B3 pomáhá při obnově buněk a B6 zklidňuje premenstruační syndrom. Kyselina listová pomáhá v prevenci proti rakovině tlustého střeva.

  1. Vysoký obsah vlákniny

Pivo obsahuje vlákninu, která funguje jako přírodní projímadlo. Také zpomaluje rychlost, jakou jídlo opouští žaludek, což znamená, že potlačuje chuť k jídlu. Oddejte se tedy pivu za vědomí, že tím předcházíte nezdravému přejídání!

  1. Redukce stresu

Pivo denně pomáhá proti stresu a infarktům. Mírná konzumace alkoholu může snížit stres a úzkost, které přispívají k srdečním onemocněním. Podle Mayo Kliniky, alkohol snižuje riziko úmrtí na infarkt a pravděpodobně snižuje riziko malé mozkové příhody. „Mírná“ je označováno jako až 350 mililitrů denně pro ženy a 700 mililitrů denně pro může. A na to se napijeme.

  1. Pijáci piva mají nižší riziko vzniku cukrovky druhého typu

Mnoho studií ukázalo, že lidé pijící pivo mají přibližně o třicet procent menší riziko cukrovky druhého typu než testovací subjekty, které abstinovaly.

  1. Nižší riziko vzniku žlučníkových kamenů

Pití piva je spojované se snížením rizika žlučníkových kamenů. Žlučníkové kameny jsou vytvořené z cholesterolu, žluče a jiných věcí, které mohou způsobit bolest v žaludku. S tím se nikdo potýkat nechce.

  1. Pivo má antimikrobiální účinky

Chmel, ty hořké šišky, které se používají při vaření piva, jsou známé svými antimikrobiálními účinky, které potencionálně mohou bojovat s různými nemocemi.

  1. Dobré pro vaše svaly

Svaly prospívají ze substance, která se nachází v chmelu. Tato substance brání tomu, aby se svaly zhoršily.

 

  1. Pivo má vysoký obsah křemíku

Dvě chlazené denně mohou předejít vzniku Alzheimerově chorobě, podle studie z roku 2007. Výzkum naznačuje, že vysoký příjem křemíku limituje vstřebávání hliníku do mozku, což vede k prevenci degenerativních onemocnění mozku jako je právě Alzheimer.

  1. Pití piva v mírném množství je dobré pro hustotu vašich kostí

Pivo může udržet silné kosti. Studie našly pozitivní spojení mezi konzumací piva nebo vína a hustotou kyčelní kosti. Nicméně nadměrná konzumace alkoholu naopak vede ke ztrátě kostní hmoty, buďte tedy obezřetní.

  1. Snížené riziko srdečního onemocnění

Červené víno se často vychvaluje jako nejzdravější alkoholický nápoj, ale jedna studie zjistila, že případy srdečního onemocnění byly mnohem nižší u pijáků piva než u lidí, kteří pijí víno nebo whisky.

  1. Pivo je sociální lubrikant

Pivečko má také sociální přínosy. Může vás trochu uvolnit na prvním rande, na rodinné sešlosti (a tam každý potřebuje pevné nervy!), nebo na pracovním večírku. Alkohol může posílit sebevědomí a povídavost. Nicméně někteří lidé pijí s motem, že když i trocha je dobrá, tak víc je určitě ještě lepší. A všichni víme, že přemíra piva nás nedělá atraktivními ani okouzlujícími. Každý ví, jak takový večer končí…

Tak už není na co čekat, hurá do hospody na pivko! A když se vám někdo bude snažit bránit, tak nyní už víte, jaké všechny přínosy pivo přináší a můžete jim to všem hezky povědět. Pamatujte však, že všeho moc škodí, takže pijte s mírou a zodpovědně a nesedejte za volat. Tak na zdraví!

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Redakce

Snažíme se hledat nejrůznější metody, které zajistí člověku zdraví i bez každodenního braní léků. Některé naše texty jsou kontroverzní svou metodickou odlišností, některé vám pomohou v diagnostice nemoci klasickou cestou. Máme tu spoustu článků pro každého, kterého zajímá zdraví a přírodní léčba.

Podobné články

Back to top button