Tento čaj je lahodný kořeněný nápoj, na kterém si můžete pochutnávat během celého roku. V zimě zahřeje a v létě chutná vychlazený.
Představuje kombinaci sladké a kořeněné chuti. Jeho původní domovinou je Indie, odkud se rozšířil do celého světa. Neexistuje jednotný recept, ale základ představuje černý čaj, do kterého se přidávají různé druhy koření. Nejčastěji se jedná o zázvor, skořici, hřebíček, kardamon a černý pepř. K dalším možným přísadám pak patří koriandr, fenykl, muškátový oříšek, badyán nebo nové koření. Všechny tyto druhy koření přispívají svými vlastnostmi k celé řadě zdravotních výhod a kromě toho společně vytvářejí chutný a lahodný nápoj. Jaké zdravotní výhody tedy můžeme očekávat?
Podpora dobrého trávení
Koření, které chai obsahuje, podporuje dobré trávení. Také může zklidnit podrážděný žaludek. Zázvor má silné vlastnosti, které pomáhají proti nevolnosti. Trávení podporuje také skořice nebo kardamon. Kromě toho mohou pomoci zmírnit plynatost a nadýmání. Černý pepř podporuje dobré bakterie ve střevech a tím zlepšuje trávení.
Podpora imunitního systému
Imunitní systém posílí zázvor nebo skořice. Oba druhy koření navíc disponují antimikrobiálními vlastnostmi, které mohou odvrátit infekci. Kardamon obsahuje větší množství vitamínu C. Antivirové vlastnosti má také hřebíček. Chai je tak ideálním nápojem v období nachlazení a chřipek.
Zahřívání organismu
Kořeněné přísady poskytují chai hřejivý charakter. Dochází tak ke zlepšení prokrvení. Pokud je pro vás chai hodně zahřívací, můžete tuto vlastnost vyvážit tím, že do něj přidáte trochu mléka.
Podpora zdraví srdce
Tuto výhodu poskytují především skořice a černý čaj. Skořice může pomáhat snižovat vysoký krevní tlak i vyšší hladinu škodlivého cholesterolu. To jsou faktory, které mají velký vliv na zdraví srdce. Černý čaj obsahuje flavonoidy, které představují silné antioxidanty chránící naše srdce. Pozitivní vliv na zdraví srdce mají také zázvor, kardamom, černý pepř, koriandr a muškátový oříšek.
Lepší výkon mozku
Kofein obsažený v černém čaji zvyšuje duševní energii a bdělost a antioxidanty jsou pro mozek také skvělé.
Jednoduchý recept
Suroviny pro přípravu:
- 1 tyčinku skořice nebo 1 – 2 lžičky skořicového prášku
- 1 lžička jemně strouhaného čerstvého zázvoru
- 2 lusky kardamonu – rozdrtit
- 3 celé hřebíčky
- špetka černého pepře
- 3 lžičky sypaného černého čaje
Postup přípravy:
Všechno koření dejte do 250 ml vody, přiveďte k varu a vařte 15 – 20 minut. Sundejte z ohně, přidejte černý čaj a nechte 5 minut louhovat. Následně sceďte a můžete dosladit trochou medu nebo javorového sirupu.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.