Péče o zrak je velmi důležitá. Jeho zdraví můžeme podpořit i vhodnou stravou. Jaké potraviny zařadit do jídelníčku pro zdravý zrak?
Syrové červené papriky
Ty poskytují velké množství vitamínu C, který je, mimo jiné, dobrý pro krevní cévy nacházející se v oku. Také by mohl pomoci snížit riziko výskytu šedého zákalu. Pro oči jsou příznivé také vitamíny A a E, které též papriky obsahují.
Semínka a ořechy
Obsahují větší množství vitamínu , který pomáhá zpomalovat věkem podmíněnou makulární degeneraci a může eliminovat šedý zákal.
Tmavá listová zelenina
Obsahuje vitamíny C a E a karotenoidy lutein a zeaxanthin. Snižují riziko dlouhodobých očních zdravotních problémů.
Losos
Oční sítnice potřebuje omega-3 mastné kyseliny. Jinak nemůže správně fungovat. Ta se nachází, kromě jiného, i v tučných rybách, mezi které losos patří. Omega-3 mastné kyseliny chrání také zrak proti výskytu glaukomu nebo šedého zákalu. Nízká hladina může být příčinou suchých očí.
Libové maso
Obsahuje zinek, který přenáší vitamín A z jater do oční sítnice. Zde se používá pro tvorbu ochranného melaninu.
Luštěniny
Opět se jedná o skvělý zdroj zinku. Také tělu dodají potřebné bílkoviny, které jsou skvělou alternativou k masu. Neobsahují nasycené tuky a mají vysoký obsah vlákniny.
Vejce
Také v těchto potravinách nalezneme tolik potřebný zinek. Žloutky obsahují lutein a zeaxanthin. Žlutooranžové barvivo blokuje škodlivé modré světlo proti poškození sítnice. Podporuje zvyšování množství ochranného pigmentu v makule – část oka, která má na starosti řízení centrálního vidění.
Dýně
Obsahuje lutein, zeaxanthin, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny A a C.
Brokolice a růžičková kapusta
Nachází se v ní kombinace živin, které váš zrak ocení – vitamíny A, C a E, lutein, zeaxanthin, beta karoten. Tyto antioxidanty chrání zrakové buňky proti účinkům škodlivých volných radikálů, což jsou nestabilní molekuly, které rozkládají zdravou tkáň. Obzvláště zranitelná je sítnice.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.