Jako prakticky každý druh jídla či nápojů, mandlové mléko je jak levnější, tak i mnohem zdravější, pokud si ho doma vyrobíte sami. Přestože je dostupných pár druhů vyšší kvality nabízených v obchodech, mnoho, pokud ne valná většina, značek obsahuje přídavné přísady jako karagenan, aby bylo dosaženo trvanlivosti a více konzistentní textury. Jinak řečeno, aby se mléko mohlo dát na polici v obchodě a bylo o něj zájem.

Karagenan je nestravitelný a nemá žádnou nutriční hodnotu. Je spojován s množstvím trávicích zdravotních obtíží, a někteří experti jsou dokonce přesvědčení, že není zdravé ho konzumovat dlouhodobě. Podle některých zdrojů je zejména destruktivní vůči trávicímu traktu a spouští imunitní odezvu podobné té, kdy je tělo napadeno salmonelou. Je též spojován se vznikem zánětů, čímž přispívá ke tvorbě vředů a ke krvácení. Světová Zdravotnická Organizace dokonce uvádí jeden druh karagenanu jako karcinogenní neboli jinak řečeno potencionálně způsobuje rakovinu.

Pokud se podíváte na seznam ingrediencí na kartónu od mandlového mléka, jistě si povšimnete, že je ten seznam poměrně dlouhý. To je tím, že tato mléka často obsahují ingredience běžně používané jako zhušťovače – sójový lecitin. Sójový lecitin je obvykle vyráběný z geneticky upravované sóji, což je něco, čemu bychom se raději měli vyhnout. Přichází totiž s řadou vedlejších účinků jako je průjem, nadýmání, nevolnost, žaludeční bolesti a lehké kožní vyrážky. Protože je to vedlejší produkt sóji, je na místě se také obávat vysokého množství pesticidů, hliníku a estrogenu, které se nazývají fytoestrogeny. Ty narušují endokrinní funkci a mohou vést k neplodnosti a rakovině prsu u žen.

Aby toho nebylo málo, množství opravdových mandlí, které se k vám dostává v jednom kartonu mandlového mléka, je pěkně ohromující. Výzkum prokázal, že běžný karton obsahuje pouze okolo hrstky. V roce 2015 dokonce proběhla žaloba na společnost Almond Breeze, protože jejich mléka obsahovala pouze 2 procenta mandlí a zbytek byla voda, cukr, slunečnicový lecitin a karagenan. Analýza výrobní značky Alpro, která je prodávaná i u nás, též zjistila, že i jejich mandlové mléko se skládá pouze z dvou procent mandlí.

Čtěte:  Nemléčné potraviny bohaté na vápník

4 důvody, proč domácí mandlové mléko je lepší než koupené v obchodě

  1. Domácí mandlové mléko má vyšší nutriční hodnoty. Jedním z mnoha benefitů konzumace mandlí ve formě mandlového mléka je, že jsou máčené předtím, než je sníte. Máčení pomáhá eliminovat kyselinu fytovou a enzymové inhibitory, které mohou narušovat funkci vašich trávicích a metabolických enzymů. Kyselina Fytová se nachází ve slupkách ořechů a je známá jako „anti-živina“. To znamená, že parazituje na nepostradatelných živinách z těla. Taktéž zabraňuje v příjmu nesmírně důležitých minerálů jako je železo, vápník, měď, hořčík, a zinek. Enzymové inhibitory v ořechách a semenech ochraňují ořech během jeho růstu, což pomáhá ve snižování enzymové aktivity a předchází předčasnému klíčení. Když jsou ořechy nasáklé, začíná proces klíčení, který umožňuje deaktivaci enzymových inhibitorů, a tím výrazně zvyšuje dostupnou výživovou hodnotu ořechů a usnadňuje jejich trávení.
  2. Nezbyde žádný odpad – když si vyrobíte vlastní domácí mandlové mléko, můžete schovat dužinu, která je vedlejším produktem ořechových mlék. Je bohatá na živiny a je mnoho způsobů, jak jí využít.
  3. Může být upraveno dle vaší chuti. Mnoho mlék z obchodů obsahuje ingredience jako cukr a jiná zbytečná dochucovadla. Když si však uděláte vlastní, můžete přidat pouze to co se vám zlíbí. Pokud chcete lehce sladké mandlové mléko, přidejte trochu medu, datlí, nebo vanilky.
  4. Žádné toxické přísady. Pravděpodobně nejdůležitější přínos doma vyrobeného domácího mandlového mléka je, že se můžete vyhnout všem nechtěným přísadám jako je karagenan nebo sójový lecitin.

Zdravotní přínosy mandlového mléka

  • Zdravé kosti

    Přestože mandlové mléko neobsahuje tolik vápníku jako mléko kravské, nabízí přeci jen dobré množství 30 procent doporučované denní dávky. Obsahuje též 25 procent doporučované dávky vitamínu D, který snižuje riziko osteoporózy a artritidy, a posilňuje imunitní systém. Vápník a vitamíny navíc fungují společně na posílení zdravějších kostí a zubů.

  • Obsahuje zdravé tuky

  • Je bez laktózy

  • Pomáhá s řízením váhy

  • Chrání kůži

  • Snižuje riziko rakoviny

Dle studie z roku 2011, konzumace mandlového mléka může pomoci předejít rakovině prostaty. Podle této studie, kravské mléko pomohlo růstu rakovinných buněk kvůli svému vysokému obsahu hladiny estrogenu, což je dopad krmení krav hormony. Mandlové mléko bylo zjištěno, že potlačuje růst rakovinných buněk až o 30 procent.

Jak si vyrobit vlastní domácí mandlové mléko

Ingredience:

  • 1 hrnek mandlí, máčených po 12 hodin
  • 3 hrnky plné vody, plus extra voda na máčení mandlí
  • 1 lžička mořské soli, plus špetka navíc
  • Štědrá kapka citrónové šťávy

Postup:

  1. Jako první namočte mandle ve veliké sklenici plné filtrované vody. Přidejte lžičku mořské soli a citrónovou šťávu. Zakryjte nádobu prodyšnou kuchyňskou utěrkou a nechte odležet za pokojové teploty po 12 hodin.
  2. Po dvanácti hodinách mandle slijte a zbavte se tekutiny. Pečlivě mandle několikrát opláchněte, abyste se zbavili enzymových inhibitorů a anti-živin.
  3. Do mixéru přidejte mandle, tři hrnky filtrované vody a špetku soli. Mixujte na nejvyšší stupeň 30 až 60 sekund, nebo dokud nejsou mandle zcela rozmělněné.
  4. Přeceďte skrze velice jemné sítko do nádoby určené na uchování mléka. Zbylou dužinu schovejte a můžete z ní později udělat třeba lahodné smoothie.
  5. Uchovávejte mandlové mléko v uzavřené nádobě v lednici. Nejlépe spotřebujte do 2 až 3 dnů, mějte tedy na paměti ať vyrobíte pouze tolik, kolik jste schopní spotřebovat za tuto časovou jednotku.

Zdroj

Čtěte:  Věděli jste, že jablečný ocet pomáhá na zmírnění celulitidy?

ZANECHAT ODPOVĚĎ