Zdraví

Vliv methioninu na lidské zdraví

Co je methionin, proč je pro lidské tělo přínosný a z čeho ho získat? Doplňky stravy rozhodně nejsou tou jedinou možností.

Co je methionin?

Methionin je esenciální aminokyselina, což znamená, že si ji lidské tělo neumí syntetizovat a tudíž ji musí získávat z potravy. Tato aminokyselina je pro lidské tělo zásadní při celé řadě procesů.

Účinky methioninu na lidské tělo

K čemu konkrétně je methionin nezbytný a jaké přirozené procesy podporuje? Pojďme si zmínit jednotlivé výhody přítomnosti methioninu v lidském těle.

Krásné a zdravé vlasy a nehty

Methionin je důležitý při syntéze proteinů, což znamená, že je jedním ze základních stavebních kamenů hned několika různých druhů bílkovin. Mezi ně patří také keratin. Jak jistě dobře víte, keratin je nezbytný pro zdraví nehtů, pokožky a vlasů. Když přijímáte dostatek methioninu, odměnou vám jsou krásné a lesklé vlasy, pružná pleť a pevné nehty.

Snížení oxidačního stresu

Tato esenciální aminokyselina přispívá také ke snížení oxidačního stresu. Pod pojmem oxidační stres se skrývá jev, který u jedince nastane tehdy, kdy se v jeho těle vyskytuje příliš mnoho volných radikálů. Oxidační stres může také vést k poškození buněk a tkání. Aby k tomu nedošlo, doporučuje se právě přijímat ve stravě dostatek methioninu.

Detoxikace organismu

Chcete svůj organismus detoxikovat a ulevit vašim játrům? I v tomto případě přijde vhod hlídat si svůj příjem methioninu. K jeho skvělým vlastnostem totiž patří to, že dokáže neutralizovat těžké kovy a další škodlivé látky. Tím pádem skutečně přispívá k detoxikaci organismu a podporuje správnou funkci vašich jater.

Snížení cholesterolu

Aminokyselina methionin si umí poradit také s tuky a napomáhá k jejich odstraňování a rozkladu. Výsledkem pak je snížení hladiny cholesterolu.

Posílení imunity

Snažíte se za každou cenu posilovat svou imunitu a s příchodem chřipkového období si vaříte čaje, přidáváte si do nich med a také zvyšujete příjem vitamínu C? Zapomínat byste neměli ani na methionin. Podle studií má totiž také důležitou roli při posilování imunity a přirozené obranyschopnosti organismu.

Zdroje methioninu

V jakých potravinách methionin najdete? Mezi bohaté zdroje této aminokyseliny patří:

  • drůbeží maso
  • hovězí maso
  • ryby
  • vejce
  • mléčné výrobky
  • luštěniny
  • quinoa
  • para ořechy
  • sezamová semínka
  • zelený ječmen
  • chlorella

Doporučený příjem methioninu

Aby vaše tělo nestrádalo, ale naopak ani netrpělo přebytkem methioninu, je nutné dodržovat doporučené množství, v jakém ho do těla přijímat. Vhodná denní dávka methioninu záleží na:

  • pohlaví
  • věku
  • tělesné hmotnosti

Stanovit množství methioninu, které je pro vás ideální, není až tolik složité. Řiďte se doporučením, podle kterého by dospělý jedinec měl denně přijímat 20 mg na kilogram tělesné hmotnosti. Starší lidé by měli mít vyšší denní příjem methioninu než jejich mladší kolegové a dobře hlídat svůj příjem by si měli zejména vegetariáni a vegani. Tito lidé totiž ve svém jídelníčku často přijímají malé této aminokyseliny. Na druhou stranou lidé, kteří vyznávají dietu s vysokým obsahem bílkovin, ji mohou konzumovat zbytečně příliš.

Doplňky stravy

Protože denní doporučené množství methioninu vám bez obtíží pokryje běžná strava, není zpravidla nutné přidávat si ho do jídelníčku v podobě doplňků stravy. Proto odborníci varují před samodávkováním. Pokud máte pocit, že nepřijímáte dostatek této aminokyseliny ze stravy, poraďte se s lékařem. Rozhodně se do koupě a určování dávkování doplňků stravy nepouštějte sami.

Při naordinování doplňků stravy s methioninem v případě, že jeho vyšší příjem nepotřebujete, se mohou objevit nepříjemné vedlejší účinky, jenž se projevují nejčastěji nevolností a podrážděním žaludku. Když vám váš praktický lékař doporučí užívat doplňky stravy, držte se předepsaného dávkování. První přínosy jejich užívání se objeví zpravidla po několika týdnech, v případě velkého nedostatku methioninu až po několika měsících. O tom, jaký přípravek je pro vás nejvhodnější, se následně nebojte poradit s lékárníkem. Ten vám doporučují nejspolehlivější a nejoblíbenější přípravky.

Vedlejší účinky

Přestože otrava methioninem je skutečně málo pravděpodobná, neboť by k ní došlo v případě, že byste doporučené dávkování překročili alespoň sedmdesátkrát, překračovat ji nějak výrazně se nevyplácí. Pokud byste doporučený denní příjem methioninu pravidelně překračovali, mohou se u vás objevit následující jevy:

  • závratě
  • únava
  • ospalost
  • změny krevního tlaku

Ve vzácných případech může předávkování methioninem způsobit až smrt. Studie, které se zaměřovaly na výzkum správné denní dávky, spočívaly v tom, že testovací subjekty měli nejméně dvakrát tak vysoký denní příjem methioninu, než je doporučené množství.

Co může způsobit nedostatek methioninu?

Předávkování methioninem je velmi málo pravděpodobné, ale jeho nedostatek v těle je poměrně častý. Jak poznáte, že se ve vašem jídelníčku nachází málo potravin s obsahem methioninu? Mohou se u vás objevit následující symptomy:

  • zhoršená kvalita vlasů
  • vypadávání vlasů
  • úbytek svalové hmoty

Esenciální aminokyselina methionin má zkrátka řadu důležitých rolí v lidském těle. Kromě krásných a zdravých vlasů a nehtů, je důležitá také pro boj s oxidačním stresem, pomáhá snižovat cholesterol a také podporuje přirozenou detoxikaci organismu. Pokud ho přijímáte dostatečné množství ve stravě, není nutné ho přijímat z doplňků stravy. Najdete ho totiž v drůbežím i hovězím mase, vejcích či například v mléčných výrobcích.

Zdroj textu: www.sciencedirect.com, www.healthline.com

Zdroj foto: www.freepik.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button