HubnutíJídlo a receptyZdraví

Víte, proč do svého jídelníčku zařadit pravidelně červené zelí?

Zelí nabízí celou řadu zdravotních benefitů. Díky tomu tvoří pravidelnou součást zdravé výživy. Mezi zelnými odrůdami je to červené považováno, z hlediska obsahu živin, za lepší variantu. Svoji barvu získalo díky flavonoidům a antioxidantu zvaného antokyan. Kromě toho je bohatým zdrojem vlákniny a vitamínů, především A, B6 C a K. Pravidelnou konzumací tohoto druhu zeleniny můžete svému tělu pomoci snížit riziko výskytu některých chronických chorob, podpoříte svoji imunitu a zdraví trávicí soustavy, zpevníte kosti. Benefitů je však daleko více.

Pomoc při hubnutí

Červené zelí obsahuje velké množství vlákniny a má jen málo kalorií. To jsou skutečnosti, které jsou šikovnými pomocníky při redukci hmotnosti. Zelí můžete konzumovat jak vařené, tak i syrové. Velmi chutné je i fermentované. Podporuje pocit sytosti a snižuje příjem energie.

Posílení imunitního systému

Červené zelí je velkým zdrojem vitamínů C a K. Vitamín C podporuje buněčné funkce související s imunitním systémem. Kromě toho chrání tělo před oxidačním stresem. Nedostatek vitamínu C narušuje imunitu. Tělo je náchylnější k infekcím.

hlávka zelí

Lepší trávení

Červené zelí obsahuje síru a další tělu prospěšné minerály. Ty pomáhají čistit trávicí soustavu, především pak střeva. Pomáhají také jako prevence různých poruch trávení a proti zácpě. Vitamín C může pomoci regulovat střevní mikrobiální společenství.

Lepší zdraví srdce

Antokyany vykazují antioxidační, protizánětlivé, antimikrobiální a antikarcinogenní účinky. Také mají příznivý vliv na cévy a lipoproteiny, které pomáhají snižovat riziko výskytu ischemické choroby srdeční. Vitamín B6 snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

POZOR na nadměrnou konzumaci

Zelí zvyšuje střevní plynatost, může navozovat pocit plnosti a nafouklého břicha. Může způsobovat nadýmání nebo průjem, především pak zelí kvašené.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button