Rozdíl mezi potravinami živočišného a rostlinného původu je veliký. Některé tělu prospěšné živiny se nacházejí v obou druzích, některé nám poskytují pouze rostliny. Vzhledem k tomu, že člověk je od přírody všežravec, pro optimální výživu by měl konzumovat stravu vyváženou a neopomínat na její rostlinnou část. Které živiny tedy nalezneme v rostlinách?
Rezistentní škrob
Mezi nejběžnější typy sacharidů nacházejících se v rostlinách patří škroby. Většina z nich je dobře stravitelná. Rezistentní škroby se tráví hůře. Povzbuzují tlusté střevo k tvorbě prospěšných bakterií, což podporuje jeho zdraví. Také pomáhají udržet déle pocit sytosti a omezují množství cukru, který je ze stravy absorbován do krve. Tyto odolné škroby se nacházejí ve fazolích, banánech, celozrnných cereáliích nebo ve vařených bramborách.
Vitamín C
Jedná se o silný antioxidant, který podporuje naši imunitu. Jeho dlouhodobý nedostatek může způsobovat onemocnění kurděje. Vitamín C je v přirozené formě obsažen právě v potravinách rostlinného původu, především v ovoci a zelenině.
Lignany
Lignany patří do skupiny polyfenolů a vyskytují se především v celých zrnech, semenech a některých druzích zeleniny. Ve střevech dochází k jejich fermenatci a vznikají fytoestrogeny, které bývají spojovány s nižším rizikem výskytu onemocnění srdce nebo rakoviny prsu.
Quercetin
Řadí se do skupiny flavonoidů a pomáhá bojovat proti vysokému krevnímu tlaku a snižuje riziko výskytu onemocnění srdce. Nalezneme jej v cibuli, brusinkách, jablkách nebo česneku. Dalšími zdroji jsou semena a celá zrna.
Inulin
Inulin je polysacharid. Podporuje zdraví tlustého střeva tím, že stimuluje produkci zdravých bakterií. Strava obsahující větší množství inulinu může zabránit výskytu běžných zažívacích obtíží mezi něž patří zácpa. Inulin se nachází v artyčoku, cibuli, česneku, banánech, chřestu nebo čekance.
Katechiny
Patří do skupiny flavonoidů. Nacházejí se v zeleném čaji a pomáhají v boji proti vysoké hladině cholesterolu a vysokému krevnímu tlaku. Kromě zeleného čaje je obsahují také meruňky, hrozny, hrušky, jablka nebo broskve.
Pektin
Řadí se do skupiny rostlinné prebiotické vlákniny. Podporuje růst prospěšných bakterií tlustého střeva a může pomoci snižovat hladinu cukru v krvi. Nachází se ve většině druhů ovoce, ve větší míře v banánech, pomerančích, jablkách, švestkách a bobulovinách.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.