HubnutíZdraví

Už jste vyzkoušeli kokosovou mouku? Pokud ne, děláte chybu – nabízí totiž celou řadu benefitů

Ve skutečnosti se nejedná o mouku v pravém slova smyslu. Pro její výrobu se nevyužívají žádná zrna. Vyrábí se z kokosového masa, které se mele a suší. Je to dehydrovaný produkt. Vzhledem k tomu, že má nižší obsah tuku, má méně výraznou chuť. Co je kokosové maso? Vnitřní bílá část, která se nachází uvnitř kokosového ořechu.

Co všechno kokosová mouka obsahuje?

Především je to velký obsah vlákniny a zdravých tuků. Je bezlepková, takže ji uvítají ti, kdo mají potíže se snášenlivostí lepku, nebo se mu chtějí v potravinách vyhýbat. Také nabízí vyšší obsah bílkovin. Oproti to mu počet kalorií je nižší a nižší je také obsah cukrů.

rozpůlený kokosový ořech

Zdravotní přínosy kokosové mouky

Nezatěžuje náš trávicí systém, pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi, chránit proti některým srdečním obtížím a je vhodná při redukční dietě. Jedná se o dokonalou alternativu k mouce pšeničné. Kokosová mouka je přínosem pro náš metabolismus. Obsahuje větší množství zdravých nasycených tuků a to ve formě mastných kyselin. Tělo je velmi snadno využije pro podporu energie. Kromě toho pozitivně ovlivňují vyváženou hladinu cukru v krvi. Díky tomu, že má mouka nízký glykemický index, nezvyšuje hladinu cukru v těle. Vláknina v ní obsažená je dobře stravitelná a navíc má pozitivní vliv na celou trávicí soustavu. Slouží jako prevence proti zácpě. Obsahuje sacharidy, které během trávicího procesu fungují jako silné prebiotikum, podporují růst dobrých střevních bakterií. Ty udržují zdravá střeva. Vláknina, kterou kokosová mouka obsahuje, pomáhá absorbovat vodu, a díky tomu máme pocit sytosti.

Jak zařadit kokosovou mouku do jídelníčku?

Využijeme ji pro přípravu pečených receptů a to jak sladkých, tak i slaných. Snadno ji smícháme s dalšími přísadami. Vzhledem k tomu, že je náchylná ke tvorbě hrudek, je potřeba ji, před použitím, promíchat vidličkou. Tím z ní odstraníme vzduchové bublinky, které právě tvorbu hrudek podporují. Vzhledem k tomu, že je hodně hutná. Je vhodné ji smíchat ještě s moukou jinou, třeba mandlovou a to v poměru 1:1.

Zdroje náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button