Jedná se o druh čekanky (konkrétně je to čekanka červená), kterou vyhledávají gurmáni především v Itálii. Díky své jemně nahořklé chuti dokonale doladí chuť zeleninových salátů. Setkat se s ní můžeme také ve směsi s těstovinami nebo jako součást různých zeleninových rizot. Pokud jsou její lístky tvrdší, lze je upravit i grilováním. V tomto případě ji můžeme použít jako přílohu k pokrmům z rybího masa.
Charakteristika čekanky červené
Jedná se o trvalku, která je v zeleninových zahrádkách pěstována jako listový druh zeleniny. Chuť listů je nahořklá, ale pikantní. Pokud ji upravujeme tepelně (grilování, pečení), svoji hořkost ztrácí. Kromě toho nabízí celou řadu tělu prospěšných látek.
- Tělu prospěšné látky
Obsahuje vitamíny (některé ze skupiny B, C, E a K), foláty, minerály a stopové prvky (měď, železo, zinek, fosfor, draslík, hořčík, vápník), vlákninu, antioxidanty, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, lutein, zeaxantin a jen velmi malé množství kalorií.
Zdravotní přínosy konzumace červené čekanky
Díky výše zmiňovanému obsahu látek má celou řadu pozitivních vlivů na náš organismus.
Vzhledem k vysokému obsahu vitamínu C posiluje naši imunitu. Listová zelenina, do které čekanka patří, podporuje detoxikaci našeho těla a má pozitivní vliv na činnost jater. Proto zrychluje proces eliminace toxinů, které v těle vznikají a udržuje čistý krevní oběh. Protože má velmi nízký obsah kalorií, nepodporuje přírůstek váhy, je tedy zeleninou vhodnou při redukční dietě. Je prospěšná i pro trávicí soustavu, neboť obsahuje vlákninu. Zdraví střev je důležité pro naši imunitu. Díky polyfenolům pomáhá našemu tělu v boji proti volným radikálům, podporuje zdraví duševní i zdraví našich očí. Na tom mají velký podíl také zeaxantin a lutein, ty mohou fungovat také jako prevence proti makulárních onemocněních. Antioxidanty posilují naše celkové zdraví a dodávají tělu potřebnou energii.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.