Jídlo a recepty

Urodilo se vám hodně zeleniny nebo ovoce? Připravte si lahodné chutney

Chutney nebo též čatní či čatný patří mezi tradiční pochutiny indické kuchyně. Lze jej vyrobit z některých druhů zeleniny a ovoce a je to skvělý doplněk k celé řadě pokrmů, jimž dodá na pikantnosti i originální chuti. Základ tvoří ovoce nebo zelenina, nejčastěji dýně, cuketa, rajčata, jablka či švestky, které doplňují další přísady – česnek, cibule, zázvor, ocet, hořčice, sůl, pepř, skořice, chilli papričky a další. Pro výrobu chutney však lze použít i mirabelky nebo třeba meruňky. Velmi specifické je chutney připravované z cibule. Každý druh tak nabízí jinou chuť. Na své si přijdou jak milovníci ostřejších, tak i jemných chutí. Vzhledem k tomu, že podzimní čas přináší suroviny ideální pro výrobu chutney, podívejte se na některé tipy.

Chutney z dýně

Na 1 kilogram dýně je potřeba si připravit 4 kyselejší jablka, 2 větší cibule, 2 lžičky hořčičného semínka, 1 lžičku mletého zázvoru, 2 lžičky mletého pepře, 2 lžíce třtinového cukru, 3 lžíce octa, 1 lžíci soli a pokud chcete, aby byla výsledná chuť pikantnější, tak 1 kus chilli papričky.

Postup:

Dýni rozkrojíme, zbavíme slupek, vláken a semínek a dužinu rozkrájíme na menší kostičky. Také jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky, společně s dýní vložíme do hrnce a přidáme ostatní suroviny. Podlijeme trochou vody a vaříme po dobu 25 minut. Během vaření vždy promícháváme a v případě potřeby podléváme trochou vody. Jakmile je dýně měkká, ještě horkou směs rozlijeme do umytých a dokonale suchých skleniček, uzavřeme a sterilujeme po dobu 20 minut při teplotě 85ºC. Následně necháme vychladnout a uskladníme na chladné a tmavé místo.

Místo dýně můžeme použít třeba červenou řepu.

Chutney ze švestek

Na půl kilogramu odpeckovaných švestek si připravíme 1 červenou cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžíci oleje, kousek čerstvého zázvoru (asi 10 g), 2 lžíce vinného octa, sůl a pepř podle chuti, 1 lžičku skořice a pokud máte raději chuť pikantnější, tak můžete přidat i kousek chilli papriky.

Postup:

Nejprve orestujeme na kousky pokrájenou cibuli a najemno nasekaný zázvor, přidáme česnek a restujeme chvilku na mírném ohni. Následně přidáme pokrájené švestky, skořici, pepř a případně chilli. Směs podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme na mírném ohni dokud se švestky nerozvaří. Následně přidáme vinný ocet a ještě povaříme na odkrytém ohni po dobu 5 minut. Vzniklou směs necháme vychladnout a pokud jsou švestky věší, můžeme ještě rozmixovat tyčovým mixérem. V lednici nám vydrží po dobu asi pěti dnů.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Filoména Božetěchová

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button