Množství vitamínů a minerálů, které absorbujeme z jídla, se může pohybovat v rozmezí od 10% do 90%! Proč je rozsah tak velký? Absorpci ovlivňuje několik faktorů – procentuální obsah, způsob zpracování a přípravy jídla, léky či doplňky, které užíváme, zdravotní stav nebo třeba denní doba.
Obsah vitamínů a minerálů se může lišit i v jednotlivých druzích ovoce a zeleniny a to v závislosti na dané odrůdě, na počasí a podmínkách, v nichž je pěstováno.
Některými návyky však můžeme podpořit maximální vstřebávání tělu prospěšných látek.
1. Trávicí enzymy
Trávicí enzymy jsou aktivní sloučeniny (aminokyseliny), které pomáhají při trávení a metabolismu. Běžné trávicí enzymy, včetně amylázy, laktázy, lipázy a proteázy, jsou produkovány v gastrointestinálním traktu. Jejich úkolem je metabolizovat potraviny na stravitelné živiny pro absorpci a použití tělem.
Ačkoli jsou trávicí enzymy produkované v těle, nacházejí se také v nezpracovaných potravinách jako je bromelain (v ananasu) a papain (v papáje).
2. Probiotika
Probiotika (prospěšné bakterie) produkují mnoho různých enzymů, zahrnují typy, které mohou pomoci při trávení a absorpci. Zdravé bakterie jsou dostupné v doplňkové formě a ve fermentovaných potravinách, jako jsou kefír, kimchi, zelí, jogurt a tempeh.
3. Přátelské živiny
Pokud kombinujeme určité potraviny, můžeme zvýšit absorpci specifických živin. Například potraviny, které mají vysoký obsah vitamínu C, mohou zvýšit schopnost absorbovat železo, zejména z rostlinných potravin. B vitaminy jsou lépe absorbovány, když jsou konzumovány spolu s vitamínem C a dietním tukem.
Kokosový olej , který má velký podíl mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem (MCFA), pomáhá s absorpcí antioxidantů a dalších živin.
4. Prebiotika
Prebiotika jsou v podstatě karbohydráty (nerozpustná vláknina), které naše tělo nemůže trávit. Jsou však super „jídlo“ nebo živiny pro prospěšné bakterie ve střevě. Proto tyto prebiotika stimulují růst a aktivitu probiotik a usnadňují absorpci vitamínů a minerálů z jídla. Zařaďte do svého jídelníčku potraviny jako jsou brokolice, květák, špenát, švestky, česnek, cibuli, pórek, chřest či banány.
5. Aloe Vera
Aloe Vera je rostlina, která pomáhá při popáleninách, ale také může podpořit absorpci vitamínů.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.