Sladké v přiměřené formě našemu tělu neškodí. Pokud se však jeho konzumace zvýší, je potřeba myslet na jeho negativní vliv na náš organismus. Sladkostem mají tendenci se vyhýbat i ti, kdo se snaží zhubnout nějaký ten kilogram. Co však v dělat v případě, že se chutě na sladké objevují víc a víc? Můžete je zkusit zahnat pomocí správného jídelníčku s obsahem těchto látek.
Vláknina
Pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi, díky čemuž se snižuje jeho potřeba. Také zpomaluje trávicí procesy a ma máme delší dobu pocit sytosti. Vlákninu nalezneme v ovoci a zelenině a to jak v podobě čerstvé, tak u ovoce i sušené. Dále j pak obsahují ořechy a semínka (především lněné, slunečnicové, chia nebo sezamové).
Proteiny
Potraviny, které obsahují větší množství bílkovin, pomáhají zpomalovat ukládání cukrů. Díky tomu dochází ke snižování chuti na sladkosti. Do jídelníčku je tedy potřeba zařadit maso (hovězí, kuřecí, losos), luštěniny, vejce, ořechy (kešu, vlašské, lískové, mandle), semínka (lněné, konopné, chia), obiloviny (rýže, qunioa) a zeleninu (špenát, brokolice).
Potraviny s obsahem probiotik
Probiotika pomáhají v boji proti kvasinkám, které se živí cukrem. Pokud dojde k jejich přemnožení, objevují se chutě na sladké. Mezi potraviny s obsahem probiotik patří kysané zelí, kefír, jogurt řeckého typu.
Koření či bylinky
V boji proti chutím na sladké pomůže kurkuma či skořice, která navíc sníží hladinu cholesterolu v krvi.
Sušené ovoce
Jestliže stále nemůžete odolat chuti na sladké, tak zdravou alternativou může být sušené ovoce. Mějte však na paměti, že obsahuje také cukry, proto je potřeba jej konzumovat s mírou.
Kromě vhodných potravin je potřeba mít na paměti, že musíme jíst pravidelně. Jen tak dokážeme udržet hladinu cukru v našem těle v rovnováze. Jako svačinu je dobré zvolit takové potraviny, které budou mít nízký glykemický index.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.