Už dlouho se říká, že Norové jsou za svou krásnou pleť vděčni právě tomuto nápoji. Důkazy, že přispívá k dlouhověkosti, mohou potvrdit i místní farmáři, kteří se pitím syrovátky dožili věku okolo 150 let.Je však třeba denní konzumace.

Složení a léčivé vlastnosti syrovátky:

Tato potravina je vhodná ke konzumaci již od útlého věku. Dokonce může být použita v mléce pro kojence. Syrovátka jsou v původní formě kapalina, která obsahuje méně, než 1% bílkovin a více, než 93% vody. Hlavní složky syrovátky jsou draslík, sodík, hořčík, fosfor, železo, zinek, měď, kobalt, mangan, molybden, vitamíny, enzymy a cenné aminokyseliny. 100 g syrovátky obsahuje pouze 26 kalorií, což oceníte, pokud si udržujete kondici.

Nejzdravější nápoj na nemoci jater

Čistá játra jsou klíčem ke zdraví a syrovátka je silným čistícím prostředkem. Pokud trpíte jakýmkoli onemocněním jater, pravidelně pijte syrovátku. Syrovátka obsahuje beta – lakto globulin, který dodává tělu aminokyselinu s názvem BCAA. BCAA výrazně pomáhá pacientům s cirhózou jater, kterým se bude lépe žít.

Alfa – laktalbumin s obsahem syrovátky je bohatý na esenciální aminokyseliny, které regulují spánek a zlepšují náladu. Syrovátka také posilují imunitní systém, mají protizánětlivé účinky a přispívají tělu k výrobě antioxidantů – bojují s infekcemi a toxiny. Pozitivní výsledky se ukazují i na pacientech s problémy se štítnou žlázou, chronickým zánětem, rakovinou, roztroušenou sklerózou a Parkinsonovou chorobou.

Hubnutí

Pokud se intenzivně věnujete sportu a snažíte se zhubnout nebo v této souvislosti trpíte vážnou nemocí, syrovátka by měla být součástí vašeho denního menu. Jsou bohatá na elektrolyty, dodávají energii, produkují proteiny, umožňují rychlejší obnovu a růst svalů po cvičení, snižují chuť k jídlu a podporují tak hubnutí.

syrovátkovýPřispívají ke zdraví nervů, neboť snižují hladinu glukózy v krvi a krevní tlak. Projevy moderního života, jako je obezita, vysoký krevní tlak, únava a stres můžete změnit právě pravidelnou konzumací syrovátky.

Čtěte:  Vymačkaný citron může léčit

Kyselina mléčná pak snižuje nadměrné množství hub a bakterií ve střevech, pravidelná konzumace syrovátky se doporučuje také při problémech se zácpou, nadýmáním, kolikou a při chronickém zánětu střev.

Tento starý lidový lék může výrazně pomoci při:

  • Chronické únavě
  • Tloustnutí ze stresu
  • Přejídání
  • Vysokému krevním tlaku
  • Nízkém imunitním systému
  • Žaludečních potížích
  • Onemocnění jater
  • Detoxikaci těla

Příprava a aplikace syrovátky

Nejlepší by bylo, kdyby jste si syrovátku mohli vyrobit sami doma ze syrového mléka. Kozí syrovátka je nejlepší, ale poslouží i kravská. Podstatné je, aby mléko nebylo ze zvířat, které jsou dopovány hormony. Z deseti litrů mléka můžete získat kilogram sýra a devět litrů syrovátky.

Syrovátka se nejprve doporučuje pít pomalu, 3x denně po 1,5 decilitru. Postupně se tato dávka může navýšit až na litr denně. Pokud máte zažívací potíže, smíchejte lžíci syrovátky se sklenicí vody a pijte ji vždy před každým jídlem. Syrovátka může být použita též externě jako péče o pleť a vlasy.

ZANECHAT ODPOVĚĎ