Ať už konzumujeme větší množství cukru nebo soli, vystavujeme svoje tělo, především pak srdce, zdravotním rizikům. Co je pro naše srdce horší, cukr nebo sůl?
Proč je cukr špatný pro srdce?
Přírodní cukr není zase tak škodlivý, jako cukr zpracovaný. Ve zpracovaných potravinách se nacházejí přidané cukry. Ty mohou způsobovat celou řadu zdravotních komplikací. Ten, kdo konzumuje kalorie z přidaných cukrů, má vyšší riziko úmrtí na srdeční onemocnění. Čím více přidaných cukrů konzumujeme, tím je riziko vyšší. Cukr však nemusí ovlivňovat srdce přímo. Nadbytečné cukry jsou metabolizovány v játrech a dochází tak k jejich přeměně na tuky. Objevuje se ztučnění jater, obezita nebo právě vyšší riziko srdečních chorob. Nadbytek přidaných cukrů také podporuje tvorbu chronických zánětů v těle, zvyšuje krevní tlak. To jsou opět rizikové faktory rozvoje srdečních onemocnění.
Jak sůl ovlivňuje naše srdce?
Sodík je sice základní minerál, který je potřebný pro udržení celkového zdraví, jeho větší množství však našemu organismu škodí. Jediným zdroje sodíku však není pouze sůl. Sodík regulují ledviny. Pokud jej konzumujeme vyšší množství, tělo zadržuje více vody. Zvyšuje se celkový objem krve a srdce tak musí pracovat více. Zvyšuje se tak hladina krevního tlaku a napětí v tepnách. Hypertenze zvyšuje riziko srdečních chorob. Více vody v těle může také způsobovat otoky.
Jak snížit příjem soli?
Pokud vaříme, zbytečně pokrmy nepřesolujeme. Nedáváme na stůl slánku, snižujeme tak pokušení dosolování pokrmů. Omezíme konzumaci slaných pochutin. Vybíráme si potraviny s nižším obsahem sodíku. Při nákupu kontrolujeme nutriční štítky. Kupujeme potraviny čerstvé a ne zpracované, ty omezujeme na minimum. Zpracované a balené potraviny mají vysoký obsah sodíku. Sůl se často používá ke konzervaci. Chuť jídla můžeme zvýraznit pomocí koření a bylinek. Můžeme tak omezit používání soli.
Shrnutí na závěr
Velký příjem cukru může být příčinou obezity. Také může podporovat aterosklerózu. Tím se zvyšuje riziko rozvoje srdečních onemocnění. Nadbytek sodíky zase zvyšuje hladinu krevního tlaku a tím vystavuje tělo riziku srdečních onemocnění. Ať už konzumujeme mnoho cukru nebo soli, obojí může zvyšovat riziko vzniku srdečních obtíží. Slaná i sladká jídla musíme konzumovat v přiměřeném množství.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.