Skupina výzkumníků zjistila, že pravidelné užívání šťávy z černého rybízu významně zlepšuje zdravotní stav našeho mozku a pomáhá v boji proti různým nemocem. Hlavním důvodem je sloučenina antokyanů. Jedná se o přírodní pigment nalezený v černém rybízu a jiných lesních plodech.
Nedávná studie publikovaná v časopise Journal of Functional Foods pochází od vědců z Nového Zélandu a kolegů z britské univerzity. Tvrdí, že přírodní šťáva z černého rybízu zlepšuje zdravotní stav a stimuluje mozkové funkce.
Fascinující výsledky výzkumu
Ve zkoumané skupině se nacházelo 36 lidí ve věku 18-35 let. V této studii bylo dané, že každý musí vypít 140 ml šťávy z černého rybízu za den. Po tomto výzkumu se přišlo na velmi zajímavé výsledky. U těchto účastníků měl rybízový džus významný vliv na kognitivní funkce mozku. Po jedné hodině od vypití následoval rozbor krve – vykazoval vysoké koncentrace monoaminových oxidáz. Je třeba vědět, že jsou to neurotransmitery (noradrenalin, dopamin, serotonin), které mohou mít vliv na naší náladu a preventivně brání neurodegenerativním chorobám, např. Parkinsonově chorobě.
Lékařští odborníci tento jev spojují s vlivem antokyanů. Anthony Watson prohlašuje, že všechny druhy rybízu mají stejný účinek.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.