Babské radyJídlo a recepty

Správné uchování potravin: tyhle do ledničky nepatří

Máme ve zvyku skladovat potraviny v ledničce – ať už se jedná o cokoli. Většina z nás to tak dělá a jistě budete souhlasit: myslíme si, že cokoli dáme do chladu, zůstane čerstvé. Špatně! Existuje mnoho potravin, které nemají rády vlhkost a vodu a když je dáme do chladu, vytvoří se na nich kapičky vody, které mohou podpořit růst bakterií. Pokud jste zmateni, co se do lednice má dát a co ne, tento článek vám poradí, jak na správné uchování potravin a které do ledničky nepatří.

Rajčata

Rajčata tak často vídáme v lednici! A to je špatně, protože se při nízké teplotě pomačkají a změknou. Udržujte je v suchu a zůstanou svěží a baculatá. Při pokojové teplotě také rozvinou své chutě, což se v lednici nestane.

Dorty

Kolik z nás ukládá dorty do lednice? Po každé narozeninové oslavě skončí zbytek dortu v lednici. Koláč ale poté ztuhne a ztratí veškerou vlhkost. Ovocné dorty, především ananasové, změní v ledničce chuť. Uchovávejte koláče a dorty ve vzduchotěsných nádobách při pokojové teplotě nebo ve špajzu.

Banány

Banány pocházejí z tropických oblastí a chybí jim obranný mechanismus proti chladu, takže v ledničce rychleji hnijí. Pokud dáte do ledničky zelené banány, vůbec nedozrají, protože enzymy v nich potřebují vyšší teploty, aby mohly pracovat.

Káva

Pokud máte ve zvyku odkládat sklenici s kávou do ledničky, je čas, abyste s tím přestali. Kávový prášek absorbuje okolní vůně, pokud je jim vystaven delší dobu. Určitě nechcete, aby vaše káva voněla po kari. Mletou kávu uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.

Chléb

Jakýkoli chléb si koupíte, vždy byste ho měli spotřebovat do 3 dnů. Tím, že ho však budete uchovávat v ledničce, jeho trvanlivost neprodloužíte. Ve skutečnosti chladem vyschne a ztuhne a může být nepouživatelný ještě před uplynutím obvyklé trvanlivosti.

Med

Med se nekazí, tak proč ho dávat do lednice? Při nízkých teplotách krystalizuje, a přestože se nezkazí, budete ho muset před použitím vždy nechat roztavit, aby dosáhl zpět původní konzistence.

 

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Filoména Božetěchová

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button