V posledních letech se čím dál tím víc snažíme vyhýbat pesticidům, stejně tak narostla popularita organických potravin.
Rok co rok publikuje nakladatelství EWG seznam 12 druhů ovoce a zeleniny, které jsou nejvíc znečištěné pesticidy, čímž nás postrkují k tomu, abychom si začali kupovat chemicky neošetřené druhy.
Některé z těchto potravin jsou však příliš drahé, pokud se chceme vyhnout pesticidům, nebo je prostě příliš náročné je bez použití chemie vypěstovat. Podívejme se tedy na to, jak můžeme správně smývat pesticidy z ovoce a zeleniny a přitom je zachovat výživnou složkou našeho jídelníčku.
1. Umyjte ovoce a zeleninu saponátem
Většinou k úplnému opláchnutí zemědělských chemických postřiků obyčejná voda nestačí. Přidejte trochu saponátu nebo jaru do mísy s vodou a pečlivě opláchněte ovoce a zeleninu. Většiny pesticidů se tím zbavíte. Poté nezapomeňte ovoce opláchnout pod tekoucí studenou vodou.
2. Umyjte ovoce a zeleninu octem
Ocet funguje skvěle, pokud chceme odstranit bakterie z povrchu ovoce a zeleniny. Nejlepší je použít jej při oplachování v poměru 3:1 (3 lžíce vody na 1 lžíci octa).
Můžete si také pořídit ocet s rozprašovačem místo klasického víčka a postříkat vybrané ovoce a zeleninu. Poté důkladně opláchněte pod tekoucí vodou. Abyste docílili lepšího výsledku, nechte ovoce či zeleninu několik minut v octovém/vodnatém roztoku. Po 10-20 minutách opláchněte.
3. Použijte čistič ovoce
Můžete si také pořídit čistič ovoce, který je dostupný na trhu. Tyto čističe umí odstranit pesticidy, vosk a 99,9 % bakterií. Vyberte si však přírodní produkt, vyvarujte se čističům založeným na bázi amonu.
4. Vyrobte si vlastní čistič ovoce
Vyzkoušejte jednu z těchto směsí a vyrobte si vlastní čistič ovoce a zeleniny.
S octem:
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy
- 2 polévkové lžíce bílého octa
- 1 šálek vody v láhvi s rozprašovacím uzávěrem
S kypřícím práškem:
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy
- 2 polévkové lžíce kypřícího prášku do pečiva
- 1 šálek (250 ml) vody
Postříkejte ovoce a zeleninu s těmito podomácku namixovanými směsmi, nechte vstřebat pod dobu 5 minut a poté důkladně a pečlivě opláchněte vodou. Uvidíte, že tyto čističe jsou nejen snadné na výrobu, ale také velmi spolehlivě fungují.
5. Loupání
Většina druhů ovoce se nejlépe očistí prostým oloupáním. Takto se pesticidů můžete zbavit při přípravě jablek, hrušek, nektarinek a broskví. Nezapomeňte ovoce před oloupáním také opláchnout, jinak se bakterií a pesticidů nezbavíte.
Závěr
Existuje spousta účinných způsobů, jak opláchnout pesticidy z ovoce a zeleniny. Z této očisty byste si měli udělat pevný návyk, obzvlášť pokud konzumujete chemicky ošetřované ovoce a zeleninu velmi často.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.