Zdraví

Specialisté radí: Proč byste se měli vyhýbat zpracovanému masu a slazeným nápojům?

Specialisté na výživu a lékaři často varují před konzumací zpracovaných potravin a slazených nápojů. Co je na nich vlastně špatného a jak nám mohou škodit?

Karcinogen třídy 1

Jedním z důvodů, proč je lepší se zpracovanému masu vyhýbat, je jeho zařazení do seznamu karcinogenů třídy 1. Existují totiž studie, které dokládají přímou spojitost mezi konzumací zpracovaných masných výrobků a výskytem rakoviny tlustého střeva.

Rakovina slinivky

Nejsou to pouze zpracované masné výrobky, které mohou způsobit rakovinu. Také slazené nápoje totiž zvyšují riziko toho, že se u vás rakovina objeví. Nejčastěji jsou sladké nápoje spojovány s výskytem rakoviny slinivky. To potvrzuje také studie, v jejímž rámci více jak 60 000 dospělých denně pili dva a více slazených nápojů týdně. Pravděpodobnost toho, že u nich vyskytne rakovina slinivky břišní byla o 87 % vyšší než u těch, které žádné limonády nepili. Z této odstrašující studie vyplývá, že i malé množství slazených nápojů může být velmi škodlivé.

Nadměrný obsah soli

Ve zpracovaných masných výrobcích se nachází velké množství soli. Právě to může mít za následek výskyt kardiovaskulárních onemocnění, vyšší hladinu cholesterolu a také vyšší krevní tlak. Jestliže se potýkáte s vysokým cholesterolem nebo vysokým krevním tlakem, snažte se konzumaci zpracovaného masa omezit.

Pozor na cukrovku a obezitu

Zatímco ve zpracovaném mase najdeme nadměrné množství soli, ve slazených nápojích se nachází zbytečně mnoho cukru. Protože cukr je klíčovou složkou těchto nápojů, přispívá k nárůstu krevního cukru a může vést k výskytu cukrovky a obezity. Častá konzumace slazených nápojů vede k přibírání na váze, zejména v oblasti břicha. Tento viscerální tuk, jenž se ukládá v břišní dutině a okolo vnitřních orgánů, je propojen s rizikem vzniku cukrovky.

Inzulínová rezistence a metabolický syndrom

Než se u vás objeví cukrovka, může ji předcházet metabolický syndrom. Tomu předchází inzulinová rezistence, jež vzniká právě v důsledku pití slazených nápojů. Buňky se postupně stávají méně citlivé vůči účinku inzulínu, tudíž slinivka břišní ho začne produkovat větší množství a hladina inzulínu v krvi tím prudce stoupne. Poté zbývá již malý krůček k výskytu metabolického syndromu a srdečních onemocnění.

Chronické záněty

Čím častěji budete zpracované maso konzumovat, tím se bude zvyšovat riziko výskytu chronického zánětu ve vašem těle.

Oslabená zubní sklovina

Trápí vás často zubní kazy, přestože se o své zuby pečlivě staráte? Na vině může být nadměrná konzumace slazených nápojů. Kvůli obsahu cukrů a vyšší kyselosti může konzumace slazených nápojů vést k větší kazivosti zubů a také trvalému poškození zubní skloviny.

Závislost na cukru

Říkáte si, že vám žádná závislost nehrozí? Jestliže si nedokáže představit den bez něčeho sladkého, možná už závislí dávno jste – na cukru. Každodenní příjem slazených nápojů vás nijak nezasytí, budete po nich mít ještě větší žízeň a zbytečně si jejích pitím navýšíte kalorický příjem. Závislost na cukru je mimochodem mnohem rozšířenější, než jste si mysleli. Jak ji poznat? Mezi typické příznaky závislosti na cukru se řadí:

  • časté výkyvy nálad
  • střídání únavy a stavů nabuzení
  • neovladatelná chuť na sladké
  • přibývání na váze
  • obezita
  • výskyt cukrovky
  • předčasné stárnutí
  • nespavost
  • nadýmání
  • oslabená imunita

Riziko výskytu srdečních chorob

Konzumace slazených nápojů je také spojena s vyšším rizikem výskytu srdečních chorob. Vysoká hladina cukru v krvi a také vysoký cholesterol jsou předskokany srdečních onemocnění.

Riziko dny

Zpracované maso a slazené nápoje zvyšují riziko vzniku dny. Tato nemoc se projevuje nepříjemnými bolestmi kloubů, nejčastěji v palcích u nohou, ale také v oblasti kotníků, kolen, loktů a zápěstí. Kloub, který je dnou zasažen, je oteklý, zarudlý a citlivý na dotek. Někdy mohou být bolesti kloubů doprovázeny také horečkou a zimnicí. Dna se projeví ve chvíli, kdy je v krvi příliš vykrystalizované kyseliny močové. Hladinu této kyseliny v těle zvyšují jak puriny obsažené ve zpracovaných masných výrobcích, tak i fruktóza obsažená ve sladkých nápojích. Podle jedné dlouhodobé studie může pravidelný přísun sladkých nápojů zvýšit riziko výskytu dny až o 75 % u žen a o 50 % u mužů.

Demence

Znepokojující jsou také tvrzení, které konzumaci cukru spojují s rizikem výskytu demence a Alzheimerovy choroby. Tuto spojitost dokazují pokusy prováděné na hlodavcích. Čím více slazených nápojů zkonzumujete, tím je vaše soustředění horší a dokonce se zhoršují také vaše rozhodovací schopnosti a paměť.

Alarmující výsledky nedávných studií

Přestože se dříve předpokládalo, že výjimečná či občasná konzumace zpracovaných masných výrobků není tolik škodlivá, výsledky nedávných studií bohužel ukazují pravý opak. Nedáte zejména v létě dopustit na párek v rohlíku a rádi si pochutnáváte také na točené malinovce? Lidé, kteří si jednou v týdnu dopřejí párek v rohlíku, mají o 11 % vyšší riziko vzniku cukrovky. U lidí, kteří denně vypijí 350 ml sladkých nápojů, je riziko vzniku cukrovky o 8 % vyšší než u těch, kteří limonády nepijí vůbec. I přes léto je tedy lepší vyhýbat se zpracovanému masu a sladkým limonádám.

Zpracované masné výrobky a sladké limonády jsou sice lákavé, ale jejich častá konzumace se může negativně odrazit na vašem zdraví.

Zdroj textu: www.healthline.com, www.cnn.com

Zdroj foto: www.freepik.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button