Serotonin plní v našem těle celou řadu funkcí. Působí jako hormon a neurotransmiter tím, že pomáhá buňkám mezi sebou komunikovat. Také působí jako mitogen – přiměje buňky našeho těla, aby se začaly dělit. Působí i jako vazokonstriktor – způsobuje zúžení krevních cév.
Některé funkce serotoninu
Regulace funkcí střev – buňky ve střevech uvolňují serotonin a tím dochází k udržování trávicích procesů v pohybu. Pokud se serotonin uvolňuje rychleji, než se může vstřebat, můžete pociťovat nevolnost.
Kontrola chuti k jídlu
Regulace nálady – serotonin zvyšuje nervovou stimulaci a elektrické impulsy, což může pomoci zlepšit náladu a štěstí a snížit úzkost.
Pomoc při hojení ran – krevní destičky přijímají uvolněný serotonin z krve. Ten může pomoci při srážení krve a snížení průtoku krve.
Regulace spánku, paměti a učení – serotonin hraje důležitou roli v centrálním nervovém systému (mozku a míše) a funkcích, které systém udržuje.
Vliv na sexuální funkce – ovlivňuje schopnost těla reagovat na sex a také má vliv na sexuální touhu.
Vliv na hustotu kostí
Co se děje při nedostatku serotoninu?
Nízká hladina serotoninu v těle bývá spojována se špatnou náladou a depresí. Mezi časté příznaky jeho nedostatku patří smutek úzkost, prázdnota, beznaděj, podrážděnost, frustrace, únava.
Jak přirozeným způsobe zvýšit hladinu serotoninu?
Cvičení – především pokud se jedná o vaši oblíbenou aktivitu. Lidé, kteří žijí aktivně, mívají menší riziko výskytu depresí a úzkostí.
Sluneční světlo – hladina serotoninu se mění s délkou slunečního světla. Nejvyšší hladina je během léta, klesá na podzim a v zimě, kde je denní světlo kratší.
Dietní změny – pozitivní vliv na serotonin má strava , která zvyšuje hladinu tryptofanu (aminokyselina, která pomáhá při syntéze serotoninu). Mezi potraviny s vyšším množstvím tryptofanu patří sýry, kuřecí maso, vaječné bílky, ryby, mléko, semínka slunečnice nebo dýně, arašídy, sójové boby nebo krůtí maso. Důležitý je i vitamín B6. Ten se podílí na přeměně tryptofanu na serotonin. Mezi potraviny bohaté na tento vitamín patří ryby, hovězí játra, kuřecí maso, škrobová zelenina, necitrusové plody.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.